Dark
Light

Belhamel!

Van gecastreerde ram tot oproerkraaier met ballen
Auteur:
1 minuut leestijd
Belhamel
Belhamel (CC0 - giselaatje - Pixabay)

Een belhamel is een deugniet, een kwajongen, een oproerkraaier. Dit woord gaat terug tot minstens de zestiende eeuw. Aanvankelijk betekende het ‘de aanvoerder van een groep’, maar in latere tijden kreeg de term met de betekenis ‘oproerkraaier’ een negatievere lading.

Een hamel is een gecastreerde ram. Bal-loze rammen zijn rustiger en minder balorig dan rammen die niet besneden zijn. In de veehouderij voer(d)en zij daarom de schaapskudde aan. De gecastreerde ram kreeg een bel om en was daarmee de aanvoerder van de kudde schapen. Dus, letterlijk, een belhamel.

Ergens tussen 1560 en 1625 kreeg belhamel naast de letterlijke betekenis ‘aanvoerder van een groep, met een bel om’, de overdrachtelijke betekenis van ‘aanvoerder van een oproer’. Een belhamel was vanaf toen ook een oproerkraaier, een kwajongen, haantje de voorste, een drammer. Kortom: een baldadig persoon. Iemand mét ballen dus.

Meer historische uitdrukkingen (en scheldwoorden)
Boek: De mooiste uitspraken van onze ouders en grootouders

Bron
http://www.etymologiebank.nl/trefwoord/belhamel

Enne Koops (1978-2023) was historicus en docent geschiedenis en maatschappijleer aan het Rietschans College in Ermelo. Zijn interesse ging uit naar onderwerpen als religie- en cultuurgeschiedenis, oorlogen, migratie, en de geschiedenis van Noord-Amerika, Nederland en Duitsland. Publiceerde vele artikelen op Historiek. Zie ook: In memoriam

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Ruim 50.000 geschiedenisliefhebbers ontvangen wekelijks onze gratis nieuwsbrief.

Meld u ook aan

×