Bellerophon

BellerophonBellerophon

Held uit de Griekse mythologie die onder meer de Chimera doodde. Vanwege deze daad behoort Bellerophon tot het selecte groepje helden uit de Griekse mythologie.

Bellerophon was de zoon van koning Glaucus van Korinthe en de kleinzoon van Sisyphus.

Als Bellerophon per ongeluk zijn broer dood, moet hij vluchtten. Hij komt aan in Argos en wordt daar gastvrij ontvangen. De koningin wordt zelfs verliefd op hem. Bellerophon gaat echter niet op deze liefde in en wordt daarom door de koningin naar Klein Azië gestuurd, waar haar schoonvader woont. Ze geeft Bellerophon een brief mee voor haar schoonvader waarin staat dat deze de Bellerophon moet doden.

Bellerophon wordt vriendelijk ontvangen door de schoonvader, koning Iobates van Klein Azië. De eerste dagen leest de koning de brief niet. Pas na negen dagen vraagt hij om de brief en leest hij hem. Iobates durft Bellerophon echter niet te doden uit angst voor de wraak van Zeus. In plaats daarvan geeft hij hem de opdracht het monster Chimera te doden, in de hoop dat hij tijdens het gevecht sterft.

Gevecht met het monster

ChimeraChimera
De Chimera – een beest bestaande uit een leeuw, geit en slang – is een zus van de beroemde waterslang Hydra . Bellerophon weet niet hoe hij het dier moet vinden en vraagt raad bij een ziener. Deze adviseert hem de Pegasus te vangen, een gevleugeld paard dat nog nooit door iemand getemd was.

Godin Pallas Athena besluit Bellerophon te helpen. Ze geeft hem een gouden bit waarmee Pegasus te temmen is. Bellerophon slaagt er inderdaad in het dier met het gouden bit te vinden en te temmen.

PegasusPegasus

Samen met Pegasus gaat hij nu op zoek naar de Chimera. Bellerophon schiet zijn pijlen op het dier af en duwt hem een brok lood in de bek waardoor zijn ingewanden sterven. De Chimera sterft aan zijn verwondingen. Opgewekt over het feit dat hij zijn opdracht heeft vervuld keert Bellerophon terug naar Iobates.

Deze geeft hem echter nog een opdracht. Hij moet de Amazones – een groep vrouwelijke krijgers – verslaan. Ook deze opdracht vervult Bellerophon met behulp van het gevleugelde paard Pegasus. Als hij terugkeert naar het paleis van koning Iobates, ziet hij net op tijd een hinderlaag en doodt de wachten van Iobates. De koning beseft dan dat hij niet van Bellerophon af kan komen en denkt dat hij beschermt wordt door de goden. Hij geeft hem zijn dochter Philnoë tot vrouw en de helft van zijn koninkrijk.

Eindelijk heeft Bellerophon rust en leeft hij een tijd in geluk. Dan mist hij echter de tijden dat hij met Pergasus rondvloog en hij vindt bovendien dat hij na al zijn avonturen een plek op de Olympus (berg van de goden) heeft verdient. Opnieuw zoekt hij daarom Pegasus op. Dit keer probeert hij naar de berg Olympus te viegen. Het lukt hem niet. Onderweg steigert Pegasus en valt Bellerophon naar beneden. Hij komt terecht in een doornenbos en slijt de rest van zijn leven zwervend, kreupel en blind.

Auteurs

Gerelateerde uitgaven: BETA


Verder lezen:

Top