‘Beoordeel musea op variëteit en maatschappelijke meerwaarde’

Musea voor Mensen

Musea voor Mensen

Bij de beoordeling van musea moet meer gekeken worden naar variëteit en maatschappelijke meerwaarde. Dat is een van de conclusies die de Commissie Putters trekt in het rapport ‘Musea voor Mensen’, dat deze week op het Museumcongres in Leeuwarden werd gepresenteerd.


Wat de commissie betreft ontwikkelen musea een zogenaamde beoordelings- en verantwoordingssystematiek die recht doet aan de variëteit en de maatschappelijke waarde van musea, zoals bijdragen aan onderwijs, toerisme of de creatieve industrie.

De commissie adviseert musea te kiezen voor een helder eigen profiel met een herkenbare collectie. Putters:

“Wees helder in wat voor soort museum je wilt zijn, draag dat uit, spits je collectie hierop toe en kies daar partners op uit. Het museum van de toekomst is een museum dat zich bewust is van de ambities en belangen van stakeholders, zoals bedrijven, maar ook zorginstellingen voor activiteiten rond doelgroepen uit die sector. Musea moeten belanghebbenden steeds weer overtuigen van hun meerwaarde. Samenwerking – zowel inhoudelijk als organisatorisch – kan musea helpen hun slagkracht te vergroten”.

De rol van de overheid moet volgens de commissie vooral stimulerend en ondersteunend zijn, gericht op verbinding tussen bijvoorbeeld musea en onderwijs en het bedrijfsleven. Ook de verschillende overheden die met een museum te maken hebben moeten samenwerken, zonder tegenstrijdige eisen te stellen.

- advertentie -

De commissie Putters onderzocht actuele voorbeelden van innovatie en nieuwe vormen van partnerschappen uit de museale praktijk en mogelijkheden voor integratie of fusie met andere museale en culturele instellingen.

Het rapport ‘Musea voor Mensen’ is hier te downloaden (pdf).

Keur Baart Angst door Jan van Goyen en Jacob van der Merck, 1638-1640. Particuliere collectie via kunsthandel Hoogsteder en Hoog
Rivalen aan het Haagse Hof In een nieuwe tentoonstelling staat het Haags…
De beerput (Marc van Broekhuysen / Ons' Lieve Heer op Solder)
In de beerput van Museum Ons' Lieve Heer op Solder in Amsterdam…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: