Beroemd paard uit Slag bij Waterloo te zien in Dordrecht

Paard Wexy

Paard Wexy

Het beroemde paard Wexy, dat samen met zijn berijder (de latere koning) Willem II gewond raakte tijdens de Slag bij Waterloo, is vanaf aankomende zaterdag te zien in de tentoonstelling Willem II – Kunstkoning in het Dordrechts Museum.


Het opgezette rijdier komt te staan in een zaal die speciaal gewijd is aan het optreden van Willem II als kroonprins en legeraanvoerder tijdens de Slag bij Waterloo en de Tiendaagse Veldtocht tegen het opstandige België.

Hoe Willem II aan de Ierse halfbloed Wexy is gekomen, is niet bekend. Mogelijk reed hij al tijdens de Spaanse campagne op het paard, dat in ieder geval bij Waterloo diende. Tijdens die veldslag raakte behalve Willem II ook het paard gewond. De prins kreeg een musketkogel in zijn schouder, Wexy een kogel in het linkerachterbeen.

Pensioen

Beiden overleefden de slag en Wexy ging met pensioen op de stoeterij van de prins bij het paleis in Belgische Tervuren. Willem II liet zijn trouwe paard, nadat het op het op 38-jarige leeftijd was overleden, villen door Jacques Kets – de latere oprichter van de Antwerpse Zoo -, waarna de geprepareerde huid op een houten raamwerk werd vastgelijmd.

- advertentie -

Daarna plaatste hij het bij zijn befaamde kunstcollectie in de Gotische zaal bij paleis Kneuterdijk, zoals onder meer uit de afbeeldingen van het interieur van Augustus Wijnantz. blijkt.

Nu in het Dordrechts Museum een belangrijk deel van de verloren kunstcollectie van Willem II voor het eerst weer tentoongesteld wordt, komt ook het paard naar Dordrecht. De afgelopen 160 jaar stond het in de Koninklijke Stallen en Wexy heeft ook in de galerijzaal van paleis Noordeinde in Den Haag gestaan.

Het opgezette rijdier wordt zaterdag 22 februari in het Dordrechts Museum naar de ‘Waterloo zaal’ gereden en op zijn plaats gezet.

De ontdekte tekening – Afb: BoijmansMuseum Boijmans van…
Prinsenhof in DelftAankomende maandag wordt een begin gemaakt…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: