Beroemd ‘Tulpenboek’ gedigitaliseerd

De Brabantsson – Foto: Frans Hals Museum

Het Frans Hals Museum in Haarlem heeft een van de topstukken uit de collectie, het zogenaamde Tulpenboek, gedigitaliseerd. Bezoekers kunnen vanaf nu in het museum met behulp van een touchscreen door het boek bladeren.

Het Tulpenboek werd in tweede helft van de zeventiende eeuw gemaakt en omvat meer dan veertig geschilderde tulpen. Tot voor kort was het boek slechts af en toe in het museum te zien. Het lag dan opengeslagen op één bladzijde. Het boek doorbladeren kon niet.

Het Frans Hals Museum heeft van alle bladen uit het boek digitale opnamen laten maken en die zijn verwerkt tot een touchscreen-presentatie. Hierdoor zijn alle bloemen in het boek voor bezoekers voor het eerst al bladerend te bekijken. Rondom de touchscreen is de kleine tentoonstelling Tulpomania ingericht. Deze loopt tot en met 6 mei 2012.

De tulpen in het ‘Tulpenboek’ zijn gemaakt door

- advertentie -verschillende kunstenaars. De beroemdste is die van Judith Leyster uit 1643: de vroege Brabantsson. Alle tulpen zijn geschilderd op kostbaar perkament, waarschijnlijk voor een handelaar of verzamelaar. Ze zijn gemaakt tussen 1640 en 1700, dus na de ineenstorting van de markt.

In het begin van de zeventiende eeuw waren tulpen enorm populair. De handel in bloembollen, en dan vooral in tulpen, werd in deze periode een lucratieve onderneming. Op het hoogtepunt van deze zogenaamd ‘Tulpomanie’, rond 1630, kostte een bijzondere tulpenbol evenveel als een heel grachtenpand.

bronbeek-7-knil
Bronbekers bij het monument Van Heutsz op het landgoed…
[caption id="attachment_15456" align="alignleft" width="265"]Afb: Christie'sBij veilinghuis Christie's in New York wordt op…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: