Beroemde films van cineast Bert Haanstra

Honderdste geboortedag Bert Haanstra

Vandaag is het precies honderd jaar geleden dat Nederlands bekendste cineast Bert Haanstra werd geboren. Hij werd vooral bekend door zijn documentaires en films als ‘Fanfare’ en ‘Glas’ waarmee hij in 1960 een Oscar won. De cineast werd op 31 mei 1916 geboren in Espelo en groeide op in Twente en Salland. Vanaf 1934 werkte hij als persfotograaf in Amsterdam. Na de oorlog werd hij professioneel filmer. In 1949 kwam Haanstra’s eerste film uit De Muiderkring herleeft, daarna maakte hij Spiegel van Holland, waar hij in Cannes de Grand Prix du Court Métrage mee won.

Boek: In het voetspoor van Bert Haanstra – Beleef zijn leven en werk in 9 wandelingen
Na zijn eerste prijs volgden verschillende succesvolle films en documentaires, waaronder Fanfare, een film die werd opgenomen in Giethoorn en beschouwd wordt als een van de mijlpalen uit de Nederlandse filmgeschiedenis. De film trok maar liefst 2,6 miljoen bioscoopbezoekers.
Oscar (-nominaties)

Voor zijn documentaire Glas, over het productieproces en het ambtelijk blazen van glas, ontving Haanstra in 1960 een Oscar. Met de films Alleman (1963) en Bij de beesten af (1963) sleepte hij daarnaast nog Oscarnominaties in de wacht. De drie films op een rijtje:


Bert Haanstra was Officier in de Orde van Oranje Nassau en overleed in 1997 op 81-jarige leeftijd. In het kader van zijn honderdste geboortedag verscheen het boek In het voetspoor van Bert Haanstra – Beleef zijn leven en werk in 9 wandelingen. In 1996 werd de Bert Haanstra Oeuvreprijs van de Nederlandse film ingesteld door het Nederlands Filmfonds.

Favoriete Haanstra-fragment van de redactie
Boek: In het voetspoor van Bert Haanstra – Beleef zijn leven en werk in 9 wandelingen

Meer historische video’s

Still uit de animatie over de geschiedenis van de Berlijnse Muur
In deze bijzondere animatie is duidelijk te zien hoe de Berlijnse Muur
De Sovjets moesten niets van de nazi's hebben. Niet nadat nazi-Duitsland de…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:

Download onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: