‘Bescherm hunebedden met laag zand’

Hunebed bij Borger

Het Drentse PvdA-statenlid Albert Huizing heeft een bijzonder manier bedacht om hunebedden te beschermen tegen dieven en vandalen. Wat hem betreft wordt er een berg zand over de duizenden jaren oude monumenten gegooid.

De megalitische monumenten in Drenthe hebben het zwaar. Vorige maand werden alle bronzen informatieborden bij de hunebedden al verwijderd. Uit voorzorg, want de borden bleken interessant voor dieven. Verschillende informatieplaatjes waren gestolen enhierbij werden ook diverse keien beschadigd.

- advertentie -

Niet alleen dieven zijn een gevaar voor de hunebedden. Om de zoveel tijd worden sommige van de oude monumenten ook besmeurd met graffiti. En een week geleden werd het hunebed bij Diever nog zwaar beschadigd doordat onbekenden tussen de stenen een vuurtje stookten.

Het Drentse PvdA-statenlid Albert Huizing heeft nu een rigoureuze oplossing bedacht om verdere vernieling aan hunebedden te voorkomen. Hunebedden die een groot risico lopen beschadigd te worden, worden wat hem betreft bedekt met een laag zand. Provinciaal archeoloog Wijnand van der Sanden denkt niet dat het plan van het Statenlid doorgang vindt. Tegenover RTV Drenthe zegt hij:

Ik denk niet dat hij daar de handen voor op elkaar krijgt. Ik denk ook dat collega’s en toeristen het zeer zouden betreuren als de hunebedden aan het oog onttrokken zouden worden.

Ook het Hunebedcentrum in Borger is er geen voorstander van om van de hunebedden een soort terpen te maken.

‘Hunebedden begraven onder zand’

Adler Typemachine
De laatste fabriek die nog typemachines maakte is gesloten. De fabriek in…
Menno Simons werd in 1496 geboren in WitmarsumIn het…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: