Beschermde status voor Antwerps kerkschip

Het Kerkschip Sint-Jozef, dat momenteel aan de Noorderlaan in Antwerpen ligt, heeft van Geert Bourgeois, de Vlaamse minister van Onroerend Erfgoed, de status van voorlopige bescherming gekregen.

Het is de bedoeling dat het schip binnen een jaar de status van definitieve bescherming krijgt. Het voormalige betonnen bunkerschip werd in 1942 in opdracht van de Duitsers in Rotterdam gebouwd. Het moest de Duitse vloot helpen bevoorraden, maar heeft dit uiteindelijk nooit gedaan.- advertentie -

Wat het Vlaamse ministerie betreft is het ruim 95 meter lange schip “een van de gaafste overgebleven exemplaren van die grootte voor de Europese geschiedenis van de botenbouw in gewapend beton”.

Na de oorlog werd het schip eerst gebruikt als opslagschip voor kolen in de haven van Antwerpen. In 1950 is het door de toenmalige eigenaar, de firma Antoine Vloerbeghs, aangeboden aan het Aartsbisdom Mechelen om het om te bouwen tot een kerkelijk en sociaal centrum voor de binnenvaartschippers en hun families. Minister Bourgeois:

Voor de unieke herbestemming van opslagschip tot apostolaat voor de schippers zijn de bestaande romp en de spantconstructies behouden. Door de gedrevenheid van de toenmalige aalmoezenier J. Van de Busch en de hele schippersgemeenschap, is het schip ingericht en omgebouwd tot een plaats voor de eredienst en als ontmoetingscentrum.

Op 1 oktober 1952 kreeg het schip als Kerkschip Sint-Jozef een eerste ligplaats aan het 1ste Havendok nr. 112 in Antwerpen.

Klik voor een grotere afbeeldingGedurende de hele maand mei…
De Sont op een oude kaartHet eerste deel van…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: