Beschermde status voor gemeentehuis Koekelare

Foto: Ruimte en Erfgoed

Het oude gemeentehuis in Koekelare heeft van Geert Bourgeois, de Vlaamse minister van Onroerend Erfgoed, de status van voorlopige bescherming gekregen.

Het is de bedoeling dat het oude gemeentehuis aan het Sint-Maartensplein binnen een jaar de status van definitieve bescherming krijgt. De zogenaamde ‘nieuwe brouwerswoning’ werd rond 1900 gebouwd naar een ontwerp van architect Charles Dewulf uit Bruggge. Sinds 1974 is het pand in gebruik als gemeentehuis. Twee jaar geleden werd begonnen met de bouw van een nieuwe vleugel van het gemeentehuis.

Minister Bourgeois over het oude gemeentehuis:

De nieuwe brouwerswoning vormt een belangrijk gegeven voor de dorpsgeschiedenis. Het ruime herenhuis isgetuige van het economisch succes van de brouwerij en vormt een visueel en historisch geheel met de reeds beschermde ‘oude brouwerswoning’ en de brouwerij Christiaen even verderop. De herbestemming als gemeentehuis zorgt ervoor dat dit waardevolle gebouw gaaf bewaard bleef.

Kenners noemen het pand een “eclectische bel-etagewoning met cottage-elementen”. Kenmerkend voor het gebouw zijn onder meer de dakstructuur met imitatievakwerk en de rijkelijk versierde zij- en achtergevels. Omdat het pand in gebruik is als gemeentehuis verkeert het in een goede bouwfysische staat.

zaanse-schans-kuiperij-1-gr
De kuiperij op de Zaanse SchansOp de Zaanse Schans…
Opsporingsbericht InterpolDe voortvluchtige Servische ex-generaal Ratko Mladic is donderdag…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: