Beschermde status voor Gents klooster

Foto: Kathleen Lanclus, Onroerend Erfgoed

De Vlaamse minister van Onroerend Erfgoed, Geert Bourgeois, heeft deze week de voorlopige bescherming ondertekend van het Ongeschoeide Karmelietessenklooster in de Gent. Het is de bedoeling dat het klooster binnen een jaar de status van definitieve bescherming krijgt.

De orde van de ongeschoeide karmelietessen of Theresianen in Gent werd, onder impuls van aartshertogin Isabella, in 1622 opgericht. Het klooster dateert van 1643. In 1843 werd het klooster door een brand getroffen. De heropbouw duurde tot 1866.Minister Bourgeois naar aanleiding van de verleende beschermde status:

- advertentie -

De volledige kloostersite wordt voorlopig beschermd omwille van zijn historische, architectuurhistorische en sociaal-culturele waarde. Het klooster is nog grotendeels in de staat zoals het na de brand van 1843 heropgebouwd is. Het eenvoudige voorkomen en de ingetogen sfeer die eigen is aan zijn specifieke kloosterfunctie zijn duidelijk bewaard gebleven. Ook de tuinen met grotten, die typerend zijn voor de karmelietessenkloosters, zijn nog in grote mate behouden.

Tot december 2007 woonden in het klooster nog zusters, maar momenteel is het klooster aan het Jongerenhuis in erfpacht gegeven. De kapel is in gebruik genomen door de Anglicaanse parochie Saint John.

Tanks op het Rode Plein in Moskou tijdens de…
[caption id="attachment_11480" align="alignleft" width="265"]De eerste Nederlandse Donald Duck, 1952De eerste Nederlandse Donald…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: