Beschermde status voor muurschildering ‘Olijfje’

'Olijfje' van Londerzeel - © vzw De Muren Spreken

‘Olijfje’ van Londerzeel – © vzw De Muren Spreken

Een muurschildering van tekenfilmfiguurtje ‘Olijfje’ in Londerzeel (Vlaams-Brabant) heeft sinds kort een beschermde status. Geert Bourgeois, Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, heeft dat laten weten.

Het gaat volgens de minister om een “uitzonderlijke en gaaf bewaarde reclamemuurschildering” van de Elektriciteitsmaatschappij van Noord-België (ENB) uit 1938 met het beeld van ‘Olijfje’ op, het vriendinnetje van Popeye. Minister Bourgeois:


“Reclamemuurschilderingen zijn verbonden aan de opkomst van de massaproductie en het ontstaan van de moderne consumptiemaatschappij. In ons land werden muurschilderingen in de reclamebranche gebruikt van de belle époque tot het interbellum. ‘Olijfje’ is er een uit 1938, en bovendien zeer uitzonderlijk omdat de afbeelding nog zo volledig en goed leesbaar is.”

In Vlaanderen zijn ongeveer tachtig locaties bekend waar nog reclamemuurschilderingen voorkomen. Reclamemuurschilderingen waarbij een afbeelding te zien is zijn volgens de minister uitzonderlijk.

- advertentie -

‘Olijfje’ is van de hand van amateurschilder Jan Stroobants uit Londerzeel. Stilistisch sluit de reclame volgens Bourgeois goed aan bij de “vooruitstrevende affichekunst uit het interbellum”. Opdrachtgever van de schildering was de (ENB). Zij wilde middels de schildering het moderne elektrische koken promoten om zo haar elektriciteitsomzet te verhogen.

Gerrit Krol - Still YouTube
Gerrit Krol - Still YouTubeDe Nederlandse schrijver en…
Eric Claus, Herinneringsplaquette 800.000ste inwoner van Amsterdam, geboren op…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: