Beschermde status voor nieuwe reeks WOI-locaties

Oostvleteren, geallieerde militaire post – Foto: Onroerend Erfgoed

De Vlaamse minister van Onroerend Erfgoed, Geert Bourgeois, heeft deze week de voorlopige bescherming van een nieuwe reeks bunkers en schuilplaatsen uit de Eerste Wereldoorlog ondertekend. Het is de bedoeling dat de bunkers en schuilplaatsen binnen een jaar de status van definitieve bescherming krijgen.

Het gaat dit keer om bunkers en schuilplaatsen in Vleteren, Lo-Reninge, Veurne en Houthulst. Deze resterende militaire posten getuigen wat de minister betreft van het “gigantische militaire verdedigingsnetwerk” dat tijdens de oorlog in het vlakke polderlandschap opgebouwd werd.Minister Bourgeois:

- advertentie -

Met het oog op de herdenking van de ‘Grooten Oorlog’ in 2014 worden de meest waardevolle militaire verdedigingswerken ter bescherming voorgedragen. Het betreft hier een derde reeks beschermingen in het kader van een groter thematisch beschermingspakket. In eerdere reeksen zijn reeds waardevolle verdedigingswerken in Nieuwpoort, Koksijde, De Panne, Alveringem en Diksmuide voorlopig beschermd.

In deze derde reeks zijn vijftien items ter bescherming voorgedragen. Deze militaire posten zijn wat de minister betreft niet enkel historisch van groot belang maar architectuurhistorisch vanwege van hun specifieke typologische kenmerken die wijzen op hun functie als bijvoorbeeld mitrailleurpost, observatiepost of geschutspost.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog vochten bijna dertig Congolezen mee met het Belgische…
Centre Pompidou
Centre PompidouHet prestigieuze Centre Pompidou in Parijs leent veertig…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: