Beschermde status voor oorlogsmonument aan de Schelde

Foto: Onroerend Erfgoed

De Vlaamse minister van Onroerend Erfgoed, Geert Bourgeois, heeft deze week de voorlopige bescherming ondertekend van een oorlogsmonument in Beveren. Het is de bedoeling dat het monument binnen een jaar de status van definitieve bescherming krijgen.

Het gaat om een nationaal herdenkingsmonument dat werd opgericht ter ere van de Britse luchtafweer en de R.A.F. en brengt hulde aan de Britse bevrijders langs de Schelde.

Het monument werd afgelopen zomer verplaatst en staat sinds dat moment op de Scheldedijk in de buurt van de kerncentrale van Doel, een deelgemeente van Beveren.

- advertentie -

De architect Fernand Weyersuit Sint-Niklaas ontwierp het herdenkingsmonument. Het werd op 20 juni 1948 plechtig ingehuldigd, als dankbetoon van de Doelse bevolking. Minister Bourgeois naar aanleiding van de verleende beschermde status:

Onroerend Erfgoed maakte na de verplaatsing een bijkomende evaluatie van de authenticiteit en de erfgoedwaarde van het gedenkteken. Het is gereinigd en gerestaureerd, en opnieuw opgebouwd volgens het oorspronkelijke plan van architect Weyers. Het monument behoudt op zijn nieuwe locatie de historische band met de gevechten van de Britse luchtafweer en de bevrijding van de Zeeschelde. Een bescherming is hier dus zeker verantwoord.

Herinneringscentrum Kamp WesterborkHet voormalige kampterrein van Kamp Westerbork is…
Ontwerp van het hek zoals dat bij DWDD besproken…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: