Beschermde status voor Sint-Catharinacollege Geraardsbergen

Sint-Catharinacollege Geraardsbergen – Foto: Onroerend Erfgoed

De Vlaamse minister van Onroerend Erfgoed, Geert Bourgeois, heeft deze week de voorlopige bescherming ondertekend van het hoofdgebouw van het Sint-Catharinacollege in Geraardsbergen ondertekend. Het is de bedoeling dat het monument binnen een jaar de status van definitieve bescherming krijgen.

Ook de binnenplaats, de voortuin en afsluitingsmuur, en de voortuin van de kerk met ijzeren hekwerk zijn in de bescherming opgenomen. Minister Bourgeois naar aanleiding van de verleende beschermde status:Het hoofdgebouw van dit college wordt beschermd omwille van haar historische, architectuurhistorische, artistieke en sociaal-culturele waarde. Het Sint-Catharinacollege in Geraardsbergen is het oudste bisschoppelijk college van het bisdom Gent. Het is in 1823 ontstaan uit een voormalig miniemenklooster uit de zeventiende eeuw en werd in 1885 grondig verbouwd.

Bij verbouwingswerken en interieurdecoratie in de negentiende eeuw – uitgevoerd in opdracht van eigenaar bisschop Bracq – was de Geraardsbergse kunstenaar Louis Bert-de l’Arbre betrokken, een prominent figuur voor de late neogotiek. De muurschilderingen die hij aanbracht in de vroegere recreatiezaal verbeelden scènes uit de christelijke middeleeuwen met kerstening en kruistochten.

- advertentie -

In 1954 werd de recreatiezaal, met behoud van de fresco’s, omgebouwd tot het pand rond het vierkante binnenplein. De architecten Beerlandt en De Boom realiseerden toen een eigentijdse kloosterarchitectuur met sterke referenties aan een traditioneel kloosterhof.

Binnenzijde van het oudst bekende VOC-aandeel. Dit document werd in 2010 door een geschiedenisstudent ontdekt in het Westfries Archief in Hoorn
Het fregat Pieter en Paul op het IJ -…
Mariniers na de beeïndiging van de treinkaping - Afb:…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: