Beschermde status voor spoorwegfort Duffel

Spoorwegfort Duffel – Foto: Rita Steyaert, Onroerend Erfgoed

De Vlaamse minister van Onroerend Erfgoed, Geert Bourgeois, heeft deze week de voorlopige bescherming ondertekend van het spoorwegfort in Duffel. Het is de bedoeling dat de locatie binnen een jaar de status van definitieve bescherming krijgt.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog hield het spoorwegfortje van Duffel als laatste vestingwerk op de zuidelijke Nete-oever stand tot 3 oktober 1914. Na de oorlog verloor het zijn betekenis en werd het niet herbewapend. Minister Bourgeois naar aanleiding van de verleende beschermde status:Het spoorwegfort van Duffel, opgericht in 1886, is een unieke getuige van de evolutie van de militaire bouwkunde in de laatste decennia van de 19de eeuw. Het is het eerste fort waarbij beton is gebruikt voor de gewelven. De bakstenen, rondlopende gang is bovendien enig in zijn genre.

Het Vlaamse ministerie van Onroerend Erfgoed heeft ook een subsidie van 110.000 euro toegekend aan de vzw Kempens Landschap om het spoorwegfortje samen met de gemeente Duffel uit te bouwen als een “belevingspunt en aangewezen vertrekpunt op het fiets – en wandelnetwerk waarbij het WOI-verleden van het fortje op een originele manier ontsloten wordt”.

- advertentie -
Schans Lauwershoek - Foto: Onroerend ErfgoedDe Vlaamse minister van…
Afbeelding: Luuk KoelmanRuim een jaar geleden maakte columnist Luuk…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: