Beschermde status voor WOI-bunkers en schuilplaatsen

Twee van de drie militaire posten (WOI) bij Steunpunt Scheewege te Diksmuide (Lampernisse) – Foto: Ruimte & Erfgoed

De Vlaamse minister van Onroerend Erfgoed, Geert Bourgeois, heeft deze week de voorlopige bescherming van een reeks bunkers en schuilplaatsen uit de Eerste Wereldoorlog ondertekend. Het is de bedoeling dat de bunkers en schuilplaatsen binnen een jaar de status van definitieve bescherming krijgen.

Het gaat om bunkers en schuilplaatsen in Alveringem en Diksmuide. Deze militaire posten getuigen wat de minister betreft van het “gigantische militaire verdedigingsnetwerk” dat tijdens de oorlog in het vlakke polderlandschap opgebouwd werd. Minister Bourgeois:

Met hetoog op de herdenking van de ‘Grooten Oorlog’ in 2014 worden de meest waardevolle militaire verdedigingswerken ter bescherming voorgedragen. Het betreft hier een tweede reeks beschermingen in het kader van een groter thematisch beschermingspakket. In een eerste reeks zijn reeds waardevolle verdedigingswerken in Nieuwpoort, Koksijde en De Panne voorlopig beschermd.

In deze tweede reeks zijn zeventien Belgische en negen Duitse militaire posten ter bescherming voorgedragen. De constructies zijn niet alleen historisch van belang maar ook qua architectuur vanwege specifieke kenmerken die wijzen op hun functie als manschappenverblijf, commandopost, mitrailleurspost, observatiepost en geschutspost. Sommige van de constructies bevatten specifieke inscripties, die verwijzen naar personen of eenheden.

- advertentie -
Voorkant van 'The Invisible Wall'In Amerika is vrijdag op…
Helgoland en Düne (rechts)In 1720 raasde er een storm…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: