Dark
Light

Beschermde status voor WOI-bunkers en schuilplaatsen

Auteur:
1 minuut leestijd

Twee van de drie militaire posten (WOI) bij Steunpunt Scheewege te Diksmuide (Lampernisse) – Foto: Ruimte & Erfgoed
De Vlaamse minister van Onroerend Erfgoed, Geert Bourgeois, heeft deze week de voorlopige bescherming van een reeks bunkers en schuilplaatsen uit de Eerste Wereldoorlog ondertekend. Het is de bedoeling dat de bunkers en schuilplaatsen binnen een jaar de status van definitieve bescherming krijgen.

Het gaat om bunkers en schuilplaatsen in Alveringem en Diksmuide. Deze militaire posten getuigen wat de minister betreft van het “gigantische militaire verdedigingsnetwerk” dat tijdens de oorlog in het vlakke polderlandschap opgebouwd werd. Minister Bourgeois:

Met het



oog op de herdenking van de ‘Grooten Oorlog’ in 2014 worden de meest waardevolle militaire verdedigingswerken ter bescherming voorgedragen. Het betreft hier een tweede reeks beschermingen in het kader van een groter thematisch beschermingspakket. In een eerste reeks zijn reeds waardevolle verdedigingswerken in Nieuwpoort, Koksijde en De Panne voorlopig beschermd.

In deze tweede reeks zijn zeventien Belgische en negen Duitse militaire posten ter bescherming voorgedragen. De constructies zijn niet alleen historisch van belang maar ook qua architectuur vanwege specifieke kenmerken die wijzen op hun functie als manschappenverblijf, commandopost, mitrailleurspost, observatiepost en geschutspost. Sommige van de constructies bevatten specifieke inscripties, die verwijzen naar personen of eenheden.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×