Bescherming voor WOI-bunker in Veurne

Logo van ‘100 Jaar Groote Oorlog’

De Vlaamse minister van Onroerend Erfgoed, Geert Bourgeois, heeft deze week de definitieve bescherming ondertekend van een Belgische militaire post bij Veurne die dateert uit de Eerste Wereldoorlog.

De bunker bevindt zich aan de Brugse Steenweg in Veurne en maakt onderdeel uit van een hele reeks bunkers en schuilplaatsen in Vleteren, Lo-Reninge, Veurne en Houthulst die voor bescherming zijn voorgedragen.

Deze resterende militaire posten getuigen wat de minister betreft

- advertentie -van het “gigantische militaire verdedigingsnetwerk” dat tijdens de oorlog in het vlakke polderlandschap opgebouwd werd. Een tweede bunker in Veurne – gelegen in dezelfde zone – is niet in de bescherming opgenomen. Minister Bourgeois komt daarmee tegemoet aan de wensen van het stadsbestuur. Doordat deze tweede bunker niet in de bescherming is opgenomen blijft de aanleg van een nieuw bedrijventerrein mogelijk.

Minister Bourgeois naar aanleiding van de verleende beschermde status:

Met het oog op de herdenking van de ‘Grooten Oorlog’ in 2014 worden de meest waardevolle militaire verdedigingswerken ter bescherming voorgedragen. Deze militaire posten in Veurne liggen nu nog in waardevol agrarisch gebied, maar zullen volgens het voorliggend ruimtelijk uitvoeringsplan een toekomstige ligging hebben in een industriezone. Met de bescherming van slechts één bunker zijn de ontwikkelingskansen van dit gebied gegarandeerd.

Volgens de minister is de beschermde militaire post niet enkel historisch van belang, maar ook architectuurhistorisch waardevol. Dit onder meer vanwege enkele typische kenmerken zoals een stomp schilddak, bijna vierkant grondplan en lage binnenruimtes.

Het borstbeeld voordat vandalen het onder handen namen -…
[caption id="attachment_14619" align="alignleft" width="265"]War HorseSinds deze week is in de bioscopen War…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: