Bevrijding Auschwitz herdacht in Wertheimpark

Monument in het Wertheimpark

Monument in het Wertheimpark

In het Amsterdamse Wertheimpark is zondag de bevrijding van concentratiekamp Auschwitz herdacht.


Auschwitz en Birkenau werden op 27 januari 1945 bevrijd. In 2014 is dat 69 jaar geleden. De bevrijding wordt jaarlijks op de derde zondag van januari herdacht in het Amsterdamse Wertheimpark. Dit bij het door kunstenaar Jan Wolkers ontworpen Auschwitz-monument. Het monument is opgebouwd uit gebroken spiegels en heeft als opschrift ‘Nooit Meer Auschwitz’.

Bij het monument werden zondag kransen gelegd en toespraken gehouden. De aanwezigen stonden ook stil bij de moord op miljoenen Joden, Roma, Sinti en homoseksuelen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de herdenking werden onder meer Jizkor- en Kaddishgebeden gezegd en werd er zigeunermuziek gespeeld.

De herdenking duurde ongeveer 45 minuten. Burgemeester Van der Laan hield een toespraak en de kaddisj- en jizkorgebeden werden door rabbijn Menno ten Brink uitgesproken.

- advertentie -
Monument van de 102.000 stenen in WesterborkHet Nederlands…
Het zinkgat waarin de ingang van de Grot van de Priester zich bevindt. Bron: András Hegedűs / Panoramia
Chris Nicola bekijkt in de Grot van de…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: