‘Bevroren Traan’ gestolen uit tuin Kamp Westerbork

Een monument in de tuin van Herinneringscentrum Kamp Westerbork, getiteld Bevroren Traan, blijkt onlangs te zijn gestolen. Er is inmiddels aangifte gedaan bij de politie.

Dirk Mulder, directeur van het herinneringscentrum, bemerkte onlangs dat een van de twee glazen tranen van het monument is verwijderd. Het beeld is gemaakt door kunstenares en oud-verzetsstrijdster Truus Menger en staat al sinds 1 december 2001 in de tuin vóór het centrum.

Namen joodse en Sinti kinderen

Het glazen kunstwerk bestaat uit twee sokkels van marmer, waarvan er één hoger is dan de andere. Op elke sokkel staat een glazen object in de vorm van een traan. De eerste traan op de lage sokkel is onbeschreven. Op de tweede traan staan voornamen van kinderen gegraveerd. Het gaat om de namen van joodse en Sinti kinderen die zijn gedeporteerd uit kamp Westerbork. De ‘onbeschreven traan’ is sinds deze week vermist.

Het monument is geïnspireerd op het lied Bevroren tranen van zanger Maarten Peters, dat is opgedragen aan de kunstenares en oud-verzetsstrijdster.

- advertentie -

Het Herinneringscentrum Kamp Westerbork vraagt mensen uit de kijken naar de gestolen traan en eventuele tips door te geven aan de politie in de gemeente Midden-Drenthe.

Boek: Kamp Westerbork in beleving en herinnering

Kamp Westerbork
Singer-songwriter Tim Knol verzorgt op 4 mei 2016 muzikale bijdragen tijdens de…
Philips Jan Caspar, Portugese synagoge Beth Jacob in Den Haag, 1729. Collectie Joods Historisch Museum
Voor de Tweede Wereldoorlog kende Den Haag de grootste Joodse gemeenschap in…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: