Dark
Light

Bewegend beeld van president Roosevelt in rolstoel ontdekt

Auteur:
1 minuut leestijd

Een van de weinige foto’s waarop Roosevelt in een rolstoel te zien is, 1941
In Amerika is een bijzondere filmopname opgedoken van Franklin Delano Roosevelt, de tweeëndertigste president van de Verenigde Staten. Op de beelden is te zien hoe de president in een rolstoel wordt voortgeduwd.

Het beeldmateriaal dateert uit 1944 en is onlangs ontdekt door de Amerikaanse hoogleraar Ray Beghovich. Hij stuitte naar eigen zeggen op het filmpje toen hij onderzoek deed bij het Nationaal Archief in Maryland.

Dat er filmbeelden zijn waarop de president in zijn rolstoel zit is bijzonder, want Roosevelt wilde niet graag gefilmd of gefotografeerd worden als hij in zijn rolstoel zat. De beelden zijn gemaakt aan boord van een Amerikaans marineschip in Pearl Harbor. Te zien is hoe Roosevelt in een rolstoel het scheepsdek opkomt. Het filmpje duurt slechts acht seconden en de rolstoel is niet goed te zien omdat er een rij matrozen in beeld staan. De man achter de president lijkt zou de rolstoel voortduwen.

Franklin Delano Roosevelt en kreeg op zijn negenendertigste polio. Hij overleed in april 1945, kort voor het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Uniek beeld Roosevelt in rolstoel

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.323 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×