Bewijs kannibalisme eerste Amerikaanse kolonisten

Botfragmenten die in Jamestown werden gevonden – Still YouTube

Amerikaanse kolonisten blijken zich aan het begin van de zeventiende eeuw schuldig te hebben gemaakt aan kannibalisme. Dat heeft het Smithsonian Institute deze week bekendgemaakt.

In de staat Virginia vonden archeologen enige tijd geleden een aantal skeletten van opgegeten honden, katten en paarden.


Tussen deze botten werden echter ook resten gevonden van een mens. Onderzoek heeft nu aangetoond dat deze resten afkomstig zijn van een veertienjarig Engels meisje.

- advertentie -

De resten zijn uitvoerig onderzocht en nu blijkt dat de schedel van dit meisje, dat de onderzoekers Jane noemen, aan het begin van de zeventiende eeuw door mensen in tweeën werd gebroken. Vervolgens werden de hersens verwijderd en ook het vlees zou ter consumptie van het gezicht zijn gesneden. Of het meisje een natuurlijke dood stierf of werd vermoord is niet bekend.

Starving time

De resten van het meisje werden een jaar geleden gevonden in James Fort in de staat Virginia. Dit is de oudste permanente Britse kolonie in de Verenigde Staten. In de winter van 1609 en 1610 kregen de bewoners van deze kolonie het erg zwaar te verduren. Door een strenge winter was er heel weinig te eten. Zo´n tachtig procent van de bewoners kwam tijdens deze zogenaamde starving time te overlijden. Eeuwen later is nu dus voor het eerst tastbaar bewijs gevonden van kannibalisme in de oude nederzetting.

Gerelateerde uitgaven:

Archaeology and forensic anthropology confirm survival cannibalism at Jamestown

rode-zee-265
Rode Zee - Foto: CC/KudakIn Egypte zijn resten gevonden…
voc-wijn-sylvies-560
Twee van de geveilde flessen wijn - Foto: Veiling…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: