Bezittingen Mahatma Gandhi onder de hamer

Mahatma Gandhi

In Groot-Brittannië worden dinsdag een aantal persoonlijke bezittingen van de Indiase politicus en vredesactivist Mahatma Gandhi (1869-1948) geveild. Ook worden een paar druppels bloed van Gandhi geveild. Dit bloed gaf hij ooit af bij een medisch onderzoek.

In India is enige commotie ontstaan over de veiling. Landgenoten van de vredesactivist vrezen dat veel van de spullen in particuliere handen buiten India terechtkomen en dan nooit meer in India te zien zullen zijn.


Veilinghuis Mullock’s stelt dat Gandhi een internationaal figuur was. Het veilinghuis verwacht ook dat veel stukken terug zullen gaan naar India.

- advertentie -

Bij Mullock’s worden onder meer versleten sandalen en een etensbakje van de Indiase held geveild. Het absolute topstuk van de veiling is Gandhi´s testament, dat hij zelf heeft geschreven. Verwacht wordt dat dit testament ongeveer 47.000 euro op zal brengen. Verder worden er onder meer brieven, schilderijen en geluidsfragmenten van enkele van Gandhi´s toespraken geveild.

In 2009 werden er ook spullen van de vredesactivist geveild, waaronder zijn nikkelen bril en horloge. De Indiase regering tekende destijds bezwaar aan omdat de objecten als Indiaas erfgoed werden beschouwd. De veiling ging toen echter gewoon door.

Gerelateerde uitgaven:

Ray Manzarek in 2012 - Foto: CCToetsenist Ray Manzarek,…
Greta Garbo - Foto: RH Louise, ca. 1930De Nederlandse…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: