Big Ben is aan het kantelen

Big Ben

De Big Ben in Londen is aan het omkantelen. Dat melden verschillende Britse kranten deze week op basis van een nieuw onderzoeksrapport.

Volgens de onderzoekers moet de beroemde toren snel gestut worden om te voorkomen dat deze nog verder gaat kantelen. Met het blote oog zou op dit moment al te zien zijn dat de klokkentoren aan de oever van de Theems aan het overhellen is.

De Londenaren hoeven vooralsnog niet bang te zijn dat de toren om gaat vallen.

- advertentie -Uit berekeningen blijkt dat dit pas over vierduizend jaar aan de orde is, als er tenminste niets aan de kanteling gedaan wordt.

In verschillende media wordt al gesproken over een Britse variant de beroemde toren van Pisa maar zover is het nog lang niet. De toren in Londen staat momenteel in een hoek van 0,26 graden in de richting van het noordwesten. In Pisa bedraagt de overhelling al vier graden.

Big Benjamin Hall

De Big Ben is een van dé symbolen van Londen. De klok sloeg voor het eerst op 11 juli 1859 en bestaat dus al 151 jaar. Volgens Britse media heeft de klok sinds die tijd alleen stilgestaan voor werkzaamheden en tijdens slecht weer. De Big Ben ontleent zijn naam aan Sir Benjamin Hall (1802-1867), een politicus van publieke werken die in de negentiende eeuw vanwege zijn forse omvang vaak ‘Big Ben’ genoemd werd. Sir Benjamin Hall maakte zich hard voor de bouw van een grote monumentale klokkentoren. De beroemde klok in Londen is niet alleen naar hem vernoemd, zijn naam is ook in de bel gegraveerd.

Gerard Mercator
Afb: Gemeentearchief RotterdamDe Maand van de Geschiedenis staat in…
Foto: Zaans Museum, Y.ZwartDe burgemeester van Zaanstad, Geke Faber,…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: