Bijna 2 miljoen euro voor hoed van Napoleon

Bij een veiling in het Franse Fontainebleau is een hoed van Napoleon Bonaparte geveild voor 1,9 miljoen euro. De zogenaamde ‘steek’ zou gekocht zijn door een verzamelaar uit Zuid-Korea.


Veilinghuis Osenat verwachtte dat de hoed tussen de 300.000 tot 400.000 euro op zou brengen. Het historische object werd echter op een veel hoger bedrag afgehamerd.

Een steek is een hoofddeksel waarbij de voor- en achterzijde van de hoedrand zijn omgeslagen. Napoleon droeg tijdens zijn leven veel van deze steken, maar ze verschijnen niet zo vaak op veilingen.

De hoed die nu geveild is, zou door Napoleon gedragen zijn tijdens de slag om Marengo in Italië in 1800. Het verhaal gaat dat Napoleon de steek na de slag achterliet op het slagveld. Een Fransman die verantwoordelijk was voor de verzorging van paarden, zou hem eindelijk meegenomen hebben.

- advertentie -

De steek komt uit de collectie van de prinselijke familie van Monaco. In totaal zijn er negentien authentieke verklaard steekhoeden van Napoleon.

Geschiedenis van Zeeland. Deel III 1700-1850
Het derde deel van de boekenreeks Geschiedenis van Zeeland heeft de Zeeuwse…
ET Extra-Terrestrial (Microsoft)
Afgelopen voorjaar vonden computerarcheologen op een vuilstort in de Amerikaanse staat New…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: