Dark
Light

Bijna 30 miljoen voor Picasso’s ‘La Lecture’

Auteur:
1 minuut leestijd

La Lecture – Picasso (detail, klik hier voor de volledige afbeelding)
Bij Sotheby’s in Londen is dinsdagavond het werk La Lecture van de de Spaanse kunstschilder Pablo Picasso geveild. Het werk bracht 29,7 miljoen euro op.

Picasso maakte het schilderij in 1932. Op La Lecture is zijn minnares en muze Marie-Thérèse Walter (1909-1977) te zien. De schilder heeft haar vaker op schilderijen afgebeeld, waaronder op het werk Le Rêve dat hij enkele dagen eerder maakte.

Picasso ontmoette Marie-Therèse Walter in 1927 toen hij nog getrouwd



was met Olga Chochlova. Op het moment dat hij Le Rêve en La Lecture maakte kende hij Marie-Therèse al vijf jaar. Met de twee genoemde werken doorbrak hij het stilzwijgen en onthulde hij de affaire aan zijn vrouw en de rest van de wereld. Op La Lecture beeldde hij zijn minnares af in een dromerige pose, in gedachten verzonken met een open boek op haar knieën.

Sotheby’s verwachtte dat La Lecture tussen 13 en 19,6 miljoen euro op zou brengen. Het doek werd, na een biedingsstrijd tussen zeven bieders, gekocht door een anonieme telefonische bieder.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Donateurs ondersteunen ons project en dragen direct bij aan de uitbreiding van ons archief.

Meer informatie

×