Bijna 30 miljoen voor Picasso’s ‘La Lecture’

La Lecture – Picasso (detail, klik hier voor de volledige afbeelding)

Bij Sotheby’s in Londen is dinsdagavond het werk La Lecture van de de Spaanse kunstschilder Pablo Picasso geveild. Het werk bracht 29,7 miljoen euro op.

Picasso maakte het schilderij in 1932. Op La Lecture is zijn minnares en muze Marie-Thérèse Walter (1909-1977) te zien. De schilder heeft haar vaker op schilderijen afgebeeld, waaronder op het werk Le Rêve dat hij enkele dagen eerder maakte.

Picasso ontmoette Marie-Therèse Walter in 1927 toen hij nog getrouwd

- advertentie -was met Olga Chochlova. Op het moment dat hij Le Rêve en La Lecture maakte kende hij Marie-Therèse al vijf jaar. Met de twee genoemde werken doorbrak hij het stilzwijgen en onthulde hij de affaire aan zijn vrouw en de rest van de wereld. Op La Lecture beeldde hij zijn minnares af in een dromerige pose, in gedachten verzonken met een open boek op haar knieën.

Sotheby’s verwachtte dat La Lecture tussen 13 en 19,6 miljoen euro op zou brengen. Het doek werd, na een biedingsstrijd tussen zeven bieders, gekocht door een anonieme telefonische bieder.

Detail van het werk - Afb: AvroHet zeventiende-eeuwse kunstwerk…
lambeaux-menselijke-driften-gr
De gipsafdruk van het hoogreliëf De menselijke driften van Jef Lambeaux (1852-1908)…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: