Bijzonder Azteken-graf ontdekt in Mexico

Foto: INAH

Een opmerkelijke vondst in Mexico. Archeologen vonden in het Azteekse Templo Mayor-complex het skelet van een jonge vrouw. Rond het skelet werden ongeveer 1700 botten en schedels van andere personen aangetroffen.

Het gaat volgens de onderzoekers van het Nationaal Instituut voor Antropologie en Geschiedenis (INAH) om botten van ongeveer vijfhonderd jaar oud. Bij de lichaamsresten werden ook stukken hout gevonden, mogelijk gaat het om stukken van een heilige boom.- advertentie -

Huitzilopochtli

Volgens het INAH is het voor het eerst dat er zo´n graf gevonden is. De vondst is onder meer bijzonder omdat de Azteken niet echt bekend stonden als een volk dat mensenoffers bracht of botten verplaatste na een eerdere begrafenis.

De menselijke resten rond het skelet van de jonge vrouw zijn waarschijnlijk verplaatst. Het INAH denkt niet dat er sprake is van mensenoffers. De beenderen lijken te zijn gesorteerd. Zo werd er bijvoorbeeld een stapel met vooral dijbenen gevonden en op een andere stapel lagen de resten van zeven volwassenen en drie kinderen.

Templo Mayor

Templo Mayor, ook wel de Piramide van Huitzilopochtli, bevindt zich vandaag de dag in Mexico-Stad. Vroeger maakte de tempelpiramide onderdeel uit van de Azteekse hoofdstad Tenochtitlan. De piramide was gewijd aan de oorlogs- en zonnegod Huitzilopochtli en de watergod Tlaloc. Bij Templo Mayor wordt al lange tijd archeologisch onderzoek verricht.

De Azteekse hoofdstad Tenochtitlan werd in de zestiende eeuw veroverd en verwoest door de Spaanse ontdekkingsreiziger en conquistador Hernán Cortés.

Het gevonden beeldjeArcheologen hebben in het centrum van Groningen
Foto: Plos OneIsraëlische wetenschappers hebben mogelijk de "oudste lucifers"…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: