Bijzonder paardengraf ontdekt op Chios

Bijzonder paardengraf ontdekt op Chios (chiosnews.com)

Bijzonder paardengraf ontdekt op Chios (chiosnews.com)

Op het Griekse eiland Chios zijn delen van een begraafplaats uit de Archaïsche periode gevonden. Het gaat om graven die dateren uit de zesde of zevende eeuw voor Christus.

Chios (NASA)

Chios (NASA)


De begraafplaats is de eerste georganiseerde necropolis die op Chios is ontdekt. Archeologen deden hun vondst tijdens een experimenteel onderzoek in het Psomi-gebied op het eiland.

Het gaat om grote pithoi (terracotta urnen) die verzegeld zijn met stenen platen. De doden werden hierin geplaatst in de foetuspositie. De graven waren gestapeld op verschillende niveaus en lagen op kiezelstenen uit de zee. Sommige pithoi hebben geometrische patronen, andere zijn niet versierd.

Bij de opgraving werden ook een aantal onversierde terracotta sarcofagen in de Klazomenai-stijl en enkele kindergraven gevonden.

- advertentie -

Bijzonder was de vondst van de begraven resten van een paard. Het dier lag in een rusthouding en het skelet was nog intact. Het is de eerste keer dat er een begraven paard is gevonden op een eiland in de noordoostelijke Egeïsche Zee.

De vondsten zijn overgedragen aan het Archeologisch Museum van Chios voor verder onderzoek en conservering.

~ Natascha NeefParakalo

Lees ook: Eeuwenoud massagraf van paarden gevonden in Limburg

Standbeeld van een man (Sanli Urfa Müzesi)
Standbeeld van een man (Sanli Urfa Müzesi)De visvijver…
Kampen, detail wrak Kogge – Foto: ArcheoProjecten
Kampen, detail wrak Kogge – Foto: ArcheoProjectenHet zestiende-eeuwse…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: