Bijzonder portret tsarina Jekatarina I even te zien

Het portret van tsarina Jekatarina I (Museum Geelvinck)

Bij Museum Geelvinck in Amsterdam is naar aanleiding van het Museumweekend en de opening van het Nederland-Rusland Jaar tijdelijk een portret van tsarina Jekatarina I te zien. Zij was de minnares en tweede vrouw van Peter de Grote. Het portret is het vroegst bekende schilderij dat van Jekatarina bekend is.

Huis in Litouwen waar Jekatarina haar jeugd doorbracht (Museum Geelvinck)


Peter de Grote maakte in 1712 officieel zijn huwelijk bekend met minnares, de Litouwse boerendochter Marta Helena Skavronskaja. Zij zou hem na zijn dood opvolgen als tsarina Jekatarina I. Naar aanleiding van hun huwelijk, portretteerde de Deense schilder Andreas Möller (1684-1762) haar. Volgens Museum Geelvinck is het een “opmerkelijk levensecht portret waarop zij zonder enige juwelen of andere opsmuk staat afgebeeld”. Het is ook eerste westerse portret dat van een Russische vorstin werd gemaakt.

Jekatarina was de tweede vrouw van Peter de Grote. Zij had een opmerkelijke levensloop. Als katholieke wees uit Litouwen, haar vader was een boer van Poolse origine, klom zij op tot de maîtresse van Peter de Grote en uiteindelijk zijn wettelijke vrouw en opvolger als tsarina Jekatarina I.

- advertentie -

Het eerste portret, dat van Jekatarina vervaardigd is, wordt ter gelegenheid van het bezoek van President Vladimir Poetin aan Amsterdam voor de opening van het Nederland-Rusland Jaar 2013 enkele dagen in Amsterdam getoond. Het bijzondere portret is gedurende het Museumweekend en op maandag 8 april in Museum Geelvinck te bewonderen. Zie ook de website van Museum Geelvinck

Gerelateerde boeken:

Koningin Beatrix tijdens de opening van het museum -…
[caption id="attachment_21815" align="alignright" width="300"]Datsja - Foto: A. Cassidy PRIKBORD - In aansluiting…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: