Bijzondere aankopen voor Teylers Museum

Landschap met molen bij maanlicht – Gerrit Jan Michaëlis (Teylers Museum)

Het Teylers Museum in Haarlem heeft recent twee negentiende-eeuwse schilderijen aangekocht. Het gaat om werken van Gerrit Jan Michaëlis en Willem de Famars Testas. De schilderijen zijn vanaf dinsdag voor het publiek te zien.

Het schilderij van Gerrit Jan Michaëlis (1775-1857), getiteld Landschap met molen bij maanlicht, was al eens in bezit van het museum. In 1966 werd dit doek verkocht toen het museum met grote financiële problemen kampte.Museumdirecteur Marjan Scharloo:

- advertentie -

Deze periode ligt gelukkig ver achter ons. Sinds de BankGiro Loterij vanaf 2008 het museum jaarlijks met 200.000 euro ondersteunt, is Teylers weer in staat kunst aan te kopen. Uiteraard is zo’n ‘verloren zoon’ dan een heel gelukkige vondst, zeker als het een dergelijk aantrekkelijke voorstelling betreft, geschilderd door een van onze eerste conservatoren.

Het oeuvre van Michaëlis is klein en zijn schilderijen zijn al helemaal zeldzaam. Van 1819 tot 1854 werkte de kunstenaar als kastelein (gastheer en conservator) in Teylers Museum. Zijn doek Landschap met molen bij maanlicht doet wat het museum betreft denken aan het werk van Duitse en Deense tijdgenoten.Het tweede schilderij dat Teylers Museum heeft aangekocht is De put en de oude sycomoor op het Ezbekiëhplein te Caïro van de oriëntalist Willem de Famars Testa (1834-1896). Het museum bezat al een groot aantal tekeningen, schetsen en aquarellen van deze kunstenaar.

Dankzij de aankoop van het schilderij bezit Teylers nu zoveel van zijn werken dat de werkwijze van de kunstenaar precies is te volgen, van eerste schets tot afgerond kunstwerk. Het aangekochte schilderij is gemaakt op basis van een werktekening die zich al sinds de jaren zestig in de collectie Teylers bevindt. Het museum:

Willem de Famars Testas is een uitzonderlijk figuur binnen de negentiende-eeuwse schilderkunst. Hij specialiseerde hij zich in exotische oosterse scènes en werd daarmee Nederlands belangrijkste oriëntalist.

De twee schilderijen zijn gerestaureerd en krijgen een vaste plek in de eerste en tweede schilderijenzaal van het museum in Haarlem.

portret-van-jezus-rembrandt
'Portret van Jezus' uit de School van RembrandtHet schilderij…
J. Paul Getty MuseumHet J. Paul Getty Museum in…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: