Bijzondere aanwinst voor Dordrechts Museum

De Maas bij Dordrecht’ van Eugène Louis Boudin uit 1884

Het Dordrechts Museum heeft onlangs het schilderij De Maas bij Dordrecht van de Franse kunstschilder Eugène Louis Boudin aangekocht.

Het museum toont de nieuwe aanwinst sinds vrijdag naast Gezicht op Dordrecht van Jan van Goyen en Zeilschepen bij Dordrecht van Johan Barthold Jongkind. Volgens het museum kan zo een verband worden gelegd tussen een aantal “beroemde schilders en verschillende perioden uit de kunstgeschiedenis”.


Eugène Louis Boudin wordt ook wel eens een “zoon van Van Goyen” en een “broer van Jongkind” genoemd. In de negentiende eeuw kwamen veel Franse kunstenaars naar Nederland om landschappen en stadsgezichten te schilderen. Ze grepen terug op zeventiende-eeuwse meesters als Jan van Goyen. Boudin en Jongkind ontmoetten elkaar in Normandië, trokken samen op en beïnvloedden elkaar.

- advertentie -

Boudin, Van Goyen en Jongkind schilderden ieder ooit een gezicht op Dordrecht en op alle drie is ook de Grote Kerk van de stad te zien. Deze drie schilderijen zijn in het museum nu naast elkaar te zien. Gerrit Willems, conservator moderne kunst van het Dordrechts Museum:

Het is geweldig dat die drie schilderijen nu samen in het Dordrechts Museum te zien zijn. Zo kunnen we een stukje kunsthistorie reconstrueren. In de negentiende eeuw zeiden kenners al dat Boudin en Jongkind bij elkaar hoorden en dat hun werk geworteld is in de zeventiende-eeuwse Hollandse meesters.

Het werk van Eugène Louis Boudin dateert uit 1884 en heeft een afmeting van 46 bij 64,7 centimeter. Hoeveel het museum er voor betaald heeft is niet bekendgemaakt. De aankoop werd mede mogelijk gemaakt door de Stichting Vrienden van de Dordtse musea. Deze stichting werd in 1842 opgericht door een groep kunstliefhebbers in Dordrecht. Het allereerste collectiestuk, Gezicht aan de Rijn van Willem de Klerk uit 1843, was een schenking van een van de oprichters van de stichting.

james-ensor-intocht-gr
Carnaval en Flandre - James Ensor, ca. 1929 Het…
Alcoholpreparaten. Links drie potten met verschillende soorten koraal van…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: