Bijzondere archeologische collectie naar Drents Museum

Met de verwerving van een grote archeologische collectie van amateurarcheoloog Ger Holtrop uit Borger is het Drents Museum in één klap honderden archeologische voorwerpen rijker.


Ger Holtrop bouwde zijn omvangrijke verzameling in de afgelopen vijftig jaar op tot de grootste particuliere archeologische collectie van Drenthe. Het gaat om honderden objecten uit de periode van de vroegste inwoners van Drenthe tot de middeleeuwen.

Hoofdconservator Jaap Beuker is verheugd over de aankoop:

- advertentie -

‘De aanwinst is voor het Drents Museum niet alleen van belang door zijn omvang, maar ook door de kwaliteit van vele voorwerpen’.

Zwaard, ca. 1000 v.Chr., brons, lengte ruim 60 cm., collectie Drents Museum

Zwaard, ca. 1000 v.Chr., brons, lengte ruim 60 cm., collectie Drents Museum

3000 jaar oud zwaard

Topstuk van de collectie is een meer dan zestig centimeter lang bronzen zwaard dat rond 1941 bij Drouwen werd gevonden. Het zwaard lag jarenlang bij de vinder in de kast. Na het overlijden van de vinder kocht Holtrop het van de erfgenamen. Het zwaard werd 3000 jaar geleden in de late Bronstijd bij Drouwen aan hogere machten geofferd. Ten westen van de rivier de Weser is slechts één ander exemplaar van zo’n zwaard bekend. In de nieuwe aanwinst zijn veel bronzen objecten vertegenwoordigd. Voor een particuliere collectie is dat uitzonderlijk.

Naast het zwaard bestaat de collectie uit onder meer verschillende (bronzen) bijlen en een bronzen lanspunt. Ook meer dan honderd bijlen, verschillende sikkels, dolken en hamers is het Drents Museum nu rijker.

 Klokbekers, 2500-2100 v.Chr., aardewerk, collectie Drents Museum

Klokbekers, 2500-2100 v.Chr., aardewerk, collectie Drents Museum

Bouwput in Rolde

Holtrop kocht niet alleen objecten op, hij zocht zelf ook actief naar archeologische schatten. Zo vond hij in de jaren zeventig van de vorige eeuw in een bouwput in Rolde twee klokbekers en crematieresten. De opgraving die vervolgens door het toenmalige Biologisch Archeologisch Instituut werd uitgevoerd, bracht nog een kleine beker en crematieresten aan het licht. De kleine klokbeker verhuisde naar het Drents Museum en de twee andere rijk versierde exemplaren stonden in een vitrine bij Holtrop thuis. De objecten zijn nu verenigd in het Drents Museum.

De collectie van Ger Holtrop bestaat uit vele honderden objecten. Een selectie is vanaf medio 2015 te zien op de afdeling Archeologie in het Drents Museum.

Wolharige mammoet - cc
Onderzoekers hebben afgelopen zomer is in de woestijn van het Afrikaanse Namibië…
Mel Ramos - Hippopotamus
Het Ludwig-museum in Keulen herbergt een van de belangrijkste collecties van Amerikaanse…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: