Bijzondere beelden van het ‘Lam Gods’

Detail van een IRR-opname van het paneel ‘Tronende Christus’

Het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) heeft een serie bijzondere infraroodbeelden van het wereldberoemde ‘Lam Gods’ online gezet.

Het Lam Gods is een vijftiende-eeuws meesterwerk van de gebroeders Jan en Hubert van Eyck. Het werk wordt wereldwijd beschouwd als een van dé meesterwerken van de Vlaamse Primitieven. In 2010 werd het altaarstuk uitvoerig onderzocht. Het KIK heeft recent een aantal van de digitale hogeresolutiebeelden die destijds werden gemaakt online gezet.Aan de hand van de zogenaamde infraroodreflectogrammen (IRR) en röntgenfoto’s kan het publiek hierdoor voor het eerst ook een kijkje nemen onder het verfoppervlak. De IRR-opnames kunnen gratis en in maximale resolutie bekeken worden op de website van het KIK.

Over enige tijd zal er een uitgebreidere website gelanceerd worden door het KIK, Lukasweb en de Vrije Universiteit Brussel. Het project wordt medegefinancierd door The Getty Foundation en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Het is de bedoeling dat de uitgebreide website vanaf begin volgend jaar te bezoeken is.

Lees ook: ‘Rechtvaardige Rechters’ van het Lam Gods onder handen genomen

Afb: Universiteit van OxfordDe universiteit van Oxford heeft mogelijk…
Degas' 'Zelfportret met zachte hoed' (1857-1858) & Rembrandts 'Zelfportret…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: