Bijzondere bommenwerper naar Rotterdam

Casa 2.111 bommenwerper - Foto: OTRS - Mike Freer

Casa 2.111 bommenwerper – Foto: OTRS – Mike Freer

Voor een grote tentoonstelling over het bombardement op Rotterdam heeft Museum Rotterdam een Casa 2.111 bommenwerper weten te bemachtigen. Het toestel lijkt sterk op de Duitse Heinkel-bommenwerper die in mei 1940 boven Rotterdam werd ingezet.

Rotterdam na het bombardement van mei 1940

Rotterdam na het bombardement van mei 1940


Het toestel dateert uit de jaren vijftig en staat momenteel nog in een depot van het Militärhistorisches Museum (MHM) in Berlijn. De zeventien meter lange bommenwerper wordt eerst opgeknapt. Wereldwijd bestaan er nog maar vier Casa 2.111 bommenwerpers. Het toestel dat naar Museum Rotterdam gaat is eerder al eens te zien geweest in de film The Battle of Britain.

De tentoonstelling over het bombardement, De Aanval – Rotterdam onder vuur, 10-14 mei 1940, wordt op 25 april 2015 geopend. Waar de bommenwerper precies wordt geplaatst is nog niet duidelijk. De tentoonstelling, die georganiseerd wordt in samenwerking met het Stadsarchief Rotterdam, het (MHM) en het OorlogsVerzetsMuseum, duurt zes maanden en moet zo’n tweehonderdduizend mensen trekken.

Na afloop wordt de bommenwerper overgebracht naar Dresden waar hij een publiekstrekker moet worden in het Militärhistorisches Museum.

- advertentie -

Bekijk ook: Beelden van het bombardement op Rotterdam

Oorlog in beeld, Zwolle '40 - '45
Een inspirerende Twentse verzetskist (HCO)De komende twee weken…
Oude foto van het historische gemaal
Gemaal De Hooge Boezem achter Haastrecht (HCO)Gemaal De…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: