Bijzondere Chinese munt gevonden in Kenia

De zeshonderd jaar oude munt – Foto: The Field Museum

In Kenia is onlangs een bijzondere Chinese munt gevonden. De munt is zo’n zeshonderd jaar oud en toont volgens onderzoekers aan dat er destijds al handelsbetrekkingen waren tussen Afrika en het Verre Oosten, tientallen jaren voordat Europese ontdekkingsreiziger in het gebied arriveerden.

Giraffe die Zheng He tijdens een van zijn reizen meenam uit Afrika


Het gaat om een munt uit de tijd van Yongle, een beroemde Ming-keizer die regeerde van 1403 tot 1424. De vondst werd gedaan op het eiland Manda door medewerkers van het Field Museum in Chicago en de universiteit van Illinois. De munt is van zilver en koper en heeft een gat in het midden waardoor hij aan een riem gedragen kon worden. Op de munt is ook de naam van keizer Yongle te vinden.

Keizer Yongle is onder meer bekend omdat hij tijdens zijn bewind opdracht gaf de Grote Muur te herstellen en verder uit te breiden. Ook verplaatste hij zijn hof van Nanjing naar Beijing waar hij de zogenaamde Verboden stad liet bouwen. De keizer liet verder een enorme zeevloot opbouwen en stuurde zijn admiraal en vertrouweling Zheng He op lange ontdekkingsreizen. Deze beroemde ontdekkingsreiziger, ook wel eens de Columbus van China genoemd, trok onder meer naar Java, Sumatra, Sri-Lanka, de Perzische Golf en de oostkust van Afrika.

- advertentie -

Zheng He was echter niet zozeer geïnteresseerd in het aanknopen van handelscontacten. De reizen stonden vooral in het teken van politiek en het verkennen van de wereld. Uit veel gebieden werden een soort trofeeën meegenomen. Uit Afrika werd bijvoorbeeld een giraffe meegebracht.

Door de vondst van de munt op Manda denken de onderzoekers dat Zheng He tijdens een van zijn reizen mogelijk ook dit Afrikaanse eiland aan heeft gedaan.

Na de dood van keizer Yongle in 1424 beval zijn opvolger, Hongxi, een eind te maken aan de kostbare expedities. Voor China brak toen een nieuwe periode van zelfverkozen isolement aan.

Gerelateerde boeken:

Foto: Henry Aldridge & Son In Engeland is een…
Evoluon in EindhovenMinister Bussemaker van Cultuur heeft maandag bekendgemaakt…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: