Bijzondere Keltische munt gevonden bij Maastricht

Voorzijde van de munt – Foto: Centre Céramique

Bij Maastricht-Amby is een gouden Keltische munt gevonden die hoogstwaarschijnlijk onderdeel heeft uitgemaakt van de zogenaamde Keltische muntschat van Amby. Die schat werd in 2008 bij Maastricht gevonden.

De vondst werd al in april gedaan door Paul Curfs, de man die in 2008 in de Maastrichtse wijk Amby ook al de eerste munten van de Keltische muntschat ontdekte. De nieuwe munt werd in september door de gemeente Maastricht verworven. Het gaat om een gouden munt van de Keltische stam der Treveri. Het stamgebied van de Treveri lag in Trier en omgeving. Ze waren bondgenoten van de Eburonen in hun strijd tegen de Romeinen.

Achterzijde van de munt – Foto: Centre Céramique


De munt werd begraven tijdens de Gallische oorlog die Julius Caesar uitvocht met de Keltische stammen in het Belgisch-Nederlandse grensgebied: 54-53 voor Christus. Hij werd namelijk gevonden op dezelfde plaats als de Keltische muntschat van Amby, die in 2008 grotendeels werd opgegraven.

Op de munt staat de tekst POTTINA. Dat is waarschijnlijk een naam van een stamhoofd van de Treveri. Daarboven is een steigerend paard afgebeeld, dat omringd wordt door verschillende symbolen, waarvan de betekenis nog niet bekend is. Op de andere zijde is een hoekig oog in profiel te zien, waarbij de iris is vervangen door een wielvormig motief. Dit soort munten worden ook wel POTTINA-staters genoemd. Het is slechts het tweede exemplaar dat in het stamgebied van de Eburonen is aangetroffen. De andere behoort tot de muntschat van Heers (ten westen van Tongeren).

Met deze nieuwe munt is het totale aantal tot de muntschat van Amby behorende Keltische munten gestegen tot 121. Daarvan zijn er momenteel 107 in bezit van de gemeente Maastricht en veertien in handen van particulieren. Samen met de rest van de muntschat is de POTTINA-stater momenteel te zien in Centre Céramique in Maastricht.

ddl-little-nemo-kl
Little Nemo in Google-landHet is maandag precies 107 jaar…
De Endeavour in Los Angeles - Foto: NASA De…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: