Bijzondere kunstwerken naar Artis

Artis, door Peter Vos

Artis, door Peter Vos

Zowel de kunst- als de natuurhistorische-collectie van Artis is recentelijk uitgebreid met werken van de hand van Peter Vos, Gijs Scholten en Henri Verstijnen. Deze werken zijn geschonken aan Artis door onder andere Gijs Scholten en de erven van Henri Verstijnen.

Parelhoenders in den hof, door Henri Verstijnen

Parelhoenders in den hof, door Henri Verstijnen


Henri Verstijnen (1882-1940) stond bekend als een echte dierentekenaar. Net als veel andere kunstenaars vond hij zijn inspiratie in Artis. Dit leidde tot mooie onderwaterwerelden en vogeltaferelen. Sinds kort behoren 155 van die werken tot de Artis-collectie. De werken zijn geschonken door C. Leopold, de kleindochter van de kunstenaar. Verstijnen schilderde graag vogels. Zijn werk ‘Parelhoenders in den hof’ is één van zijn bekendste werken.

Peter Vos was gefascineerd door fantasievolle wezens. Voor zijn werk ‘Artis’ tekende Vos twee bezoekers in Artis, die met hun rug naar een verblijf staan. Hierdoor zien ze niet wat voor een wonderlijke dieren er achter hen in het verblijf leven, namelijk twee griffioenen ofwel een wezen met een adelaarskop en – vleugels en een leeuwenlijf.

Opgezette vogels

Naast de kunstschenkingen heeft Artis ook opgezette vogels aan haar collectie mogen toevoegen. De 85-jarige Gijs Scholten schonk begin dit jaar aan Artis zijn levenswerk, een collectie opgezette vogels. Bijzonder is dat die niet statisch, maar in actie zijn opgezet. Soms zijn er ook kleine diorama’s van gemaakt, zodat ook de leefomgeving van de dieren duidelijk wordt.

- advertentie -
Aquarel van Hitler uit 1910 waarop hij mogelijk ook zichzelf afbeeldde
Schilder Adrian Stahleker, geboren in Den Haag (1937) en een globetrotter die…
Afbeelding van Jan van Kessel II (ca. 1650)…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: