Bijzondere mikwe ontdekt in Jeruzalem

Bovenaanzicht van de mikwe – Foto: Israel Antiquities Authority

Archeologen hebben in het zuidoosten van de stad Jeruzalem een mikwe van ongeveer 2600 jaar oud gevonden. De Israëlische oudheidkundige dienst heeft dat deze week bekendgemaakt.

Een mikwe is binnen het Joodse geloof belangrijk omdat men er een ritueel bad kan nemen. Er worden in Israël vrij geregeld oude mikwes ontdekt, maar volgens onderzoeksleider Benyamin Storchan is de nieuwe vondst bijzonder vanwege de manier waarop de watertoevoer er is verzorgd.

De mikwe bevat drie bassins waarin regenwater kon worden opgevangen. Dat water kon vervolgens via drie kanalen naar het rituale bad worden geleid. In vergelijking met andere oude mikwes is deze methode volgens Storchan vrij complex. Het rituele bad voldoet volgens hem ook volledig aan de zogenaamde kasjroet, de koosjere spijswetten. Zo werd het water bijvoorbeeld verzameld zonder dat het door mensen werd aangeraakt.

- advertentie -

Gerelateerde boeken

Czaar Peterhuisje - Foto: Zaans Museum"Als Poetin niet naar…
Een brief waarin wetenschapper Francis Crick (1916-2004) schrijft over zijn ontdekking van…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: