Bijzondere Romeinse vondsten in Archeologiehuis

In het Archeologiehuis Zuid-Holland, bij Archeon in Alphen aan den Rijn, zijn de komende tijd bijzondere Romeinse vondsten te bewonderen, waaronder een Romeinse boomstamkano en een Romeinse mijlpaal.

De overzichtstentoonstelling, getiteld “Leven langs de Limes – Zwammerdam”, is de laatste in een reeks van vier tentoonstellingen over de Zuid-Hollandse Limes. Het is voor het eerst in lange tijd dat de Romeinse boomstamkano, één van de zogenaamde ‘Zwammerdamschepen’, in de provincie te zien is. Bij Zwammerdam werden in de jaren zeventig in totaal zes vaartuigen uit de Romeinse opgegraven. Vroeger bevond zich hier het Romeinse fort Nigrum Pullum.

Behalve de boomstamkano zijn ook twee helften van een Romeinse duiker te zien die in 2009 werden opgegraven in Bernisse. De Romeinse mijlpaal die tentoongesteld werd, is in 2005 gevonden bij Rijswijk. Naast de presentatie van enkele topstukken, biedt de tentoonstelling inzicht in het onderzoek naar het Zwammerdamse castellum en de Zwammerdam-schepen. Vondsten die van grote betekenis waren voor zowel nationaal als internationaal onderzoek naar de Romeinse Limes. Zie voor meer informatie: www.archeologiehuiszuidholland.nl

Overzicht van boeken over het Romeinse Rijk

- advertentie -
Zittende Maria met staand Christuskind (Museum Catharijneconvent)
Museum Catharijneconvent heeft recent een vijftiende-eeuws Utrechts beeld van Maria met kind…
Beeld van koningin Hatsjepsoet in Leiden - cc
Het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden bereidt een grote tentoonstelling voor over…

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Meer van dit soort berichten? Like ons dan!

Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier