Bijzondere vondsten in beerput Ons’ Lieve Heer op Solder

In de beerput van Museum Ons’ Lieve Heer op Solder in Amsterdam zijn eeuwenoude objecten aangetroffen. De vondsten staan de komende tijd centraal in de presentatie Blik in de Beerput.

De voorwerpen zijn gevonden tijdens funderingswerkzaamheden in aanloop naar de uitbreiding van het museum.

Objecten die in de beerput gevonden zijn

Objecten die in de beerput gevonden zijn


Een beerput is een diepe afvalput die vroeger dienst deed als toilet en vuilnisbak. De vondsten uit de beerput bij Ons’ Lieve Heer op Solder stammen uit de periode van ongeveer 1650 tot 1800. Onder de unieke objecten bevindt zich Delfts aardewerk, glaswerk en Chinees porselein, dat via de VOC in Amsterdam terecht is gekomen.

Het museum:

- advertentie -

“De vondsten geven een tastbaar beeld van het dagelijks leven van de bewoners en gebruikers van deze woning in de achttiende eeuw. In de voormalige keuken van de steegwoning is nog steeds het oude toilet, ook wel secreet genaamd, aanwezig dat was aangesloten op de beerput. Hoe een dergelijke beerput functioneerde is te zien in een speciaal gemaakte animatie.”

Uitbreiding

Met de in 2013 ingezette grootschalige verbouwing verdubbelt Museum Ons’ Lieve Heer op Solder zijn vloeroppervlak. Het nieuwe museum zal na heropening in de zomer van 2015 bestaan uit twee huizen aan weerszijden van de Heintje Hoekssteeg: het historische huis en het buurpand, dat momenteel wordt verbouwd tot nieuwe entree. De twee huizen worden met elkaar verbonden door een ondergrondse passage. In het nieuwe pand wordt ruimte gecreëerd voor onder andere educatieve programma’s en een museumcafé.

De presentatie Blik in de Beerput is te zien vanaf 23 oktober.

Openingsfoto: De beerput (Marc van Broekhuysen / Ons’ Lieve Heer op Solder)

De IJzertijdrijkjes van de zuidelijke Levant
Omri volgens Promptuarii Iconum InsigniorumDe Assyrische expansie naar…
Bor en Veer oog in oog met een sabeltandtijger (Harmen van Straaten – ROM)
Sabeltandtijger (Remie Bakker / RMO)Mammoeten en sabeltandtijgers maken…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: