Dark
Light

‘Binnenhof 5,5 jaar dicht vanwege renovatie’

Auteur:
1 minuut leestijd
Binnenhof (CC BY-SA 2.0 - Sander van der Wel - wiki)
Binnenhof (CC BY-SA 2.0 - Sander van der Wel - wiki)

Als het aan minister Blok (Wonen en Rijksdienst) ligt gaat het hele Binnenhof vanaf 2020 voor een periode van 5,5 jaar dicht. Dit in verband met een grootscheepse renovatie van het hele Binnenhof. Dat meldt het AD deze week. Niet iedereen is blij met de aangekondigde sluiting.

Enkele maanden geleden presenteerde oud-minister Liesbeth Spies een rapport, waarin stond dat de grootscheepse renovatie van het Binnenhof naar schatting tussen de 500 en 600 miljoen euro gaat kosten.

Hoe lang de renovatie duurt hangt af van het feit of het terrein gedurende de hele verbouwing helemaal gesloten wordt of niet. Als de bewoners van het Binnenhof tijdens de renovatie zoveel mogelijk op hun post willen blijven, duren de werkzaamheden naar schatting 13 jaar en bij een algehele sluiting ‘slechts’ 5,5 jaar. Minister minister Blok blijkt het advies van Spies te volgen en voor de laatste optie te kiezen. De Tweede Kamer, die het plan zelf nog wel moet goedkeuren, verhuist dan tijdelijk naar het ministerie van Buitenlandse Zaken.

In de Eerste Kamer blijken vraagtekens geplaatst te worden bij het voorstel om het Binnenhof volledig te sluiten. Ook de fractie van D66 in de Tweede Kamer is niet overtuigd van de plannen. Zo liet D66-Kamerlid Wouter Koolmees dinsdag weten:

“Het gemiddelde schoolgebouw staat er slechter voor dan het parlement. Dus wij vinden dit te ver gaan en absurd.”

De kosten vindt de parlementariër ook veel te hoog. Wat Koolmees betreft is stap-voor-stap verbouwen de beste optie. Volgens Spies vallen de kosten in dit geval echter wel een stuk hoger uit dan bij een tijdelijke algehele sluiting.

Veiligheid

Renovatie van het Binnenhof is noodzakelijk omdat het complex sterk verouderde en versleten techniek huisvest. Daarnaast zijn er bijvoorbeeld lekkende daken en voldoet het complex op veel punten niet aan de huidige veiligheidseisen. Doordat er tijdelijke maatregelen zijn genomen zijn de gebouwen momenteel nog wel veilig te gebruiken, maar volgens kenners is het geen houdbare situatie.

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.323 actieve abonnees)


Donateurs ondersteunen ons project en dragen direct bij aan de uitbreiding van ons archief.

Meer informatie

Zelfde rubriek

×