Binnenkort te koop: bier uit 1842

Onderzoekers van de KU Leuven zijn erin geslaagd om bier uit 1842 te reconstrueren. Ze baseerden zich daarbij op flessen bier die vier jaar geleden voor de Finse kunst in een negentiende-eeuws scheepswrak werden gevonden.

Bier (stck.xchng)

Bier (stck.xchng)


In het wrak, dat gevonden werd in de buurt van de Ålandeilanden, werden destijds bijna honderdvijftig flessen champagne en vijf flessen bier gevonden. Ze hadden maar liefst sinds 1842 op de zeebodem gelegen.

De Finnen wilden het bier graag reconstrueren en klopten aan bij experts van de KU Leuven. Professor Guido Aerts en brouwmeester Gert De Rouck werkten een jaar lang aan de reconstructie van het eeuwenoude bier. Op de website van de universiteit vertelt de brouwmeester:

“Op basis van de micro-organismen in de flessen konden we nagaan welke soort gist en bacteriën de brouwers in de negentiende eeuw gebruikten. Het bier bleek oorspronkelijk uit België afkomstig te zijn.”

Zoeter

Omdat mout in de negentiende eeuw op een andere manier werd geproduceerd, was het bier destijds wat zoeter dan nu. Het ‘nieuwe oude biertje’ heeft relatief dan ook een lage bitterheid. Het alcoholpercentage bedraagt 4,7%.

- advertentie -

In totaal zijn er 1700 flesjes van het oude bier gemaakt. De flesjes komen uit Finland en zijn gemaakt van handgeblazen glas. Wie een flesje wil, moet daarvoor ongeveer 113 euro neerleggen. Een deel van de opbrengst gaat naar wetenschappelijke projecten. Het bier zal straks op grote schaal geproduceerd en verkocht worden door de Finse brouwerij Stallhagen.

Openingsfoto: Bier uit 1842 (visitaland.com)

De briefkaart die retour kwam (Streekarchief Midden-Holland)
De briefkaart die retour kwam (Streekarchief Midden-Holland)De briefkaart…
Kapitein Fryatt en de SS Brussels
We schrijven 28 juli 1916, de Eerste Wereldoorlog is in zijn derde…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: