Biografie Jo Otten genomineerd voor Mr. J. Dutilhprijs

Te leven op duizend plaatsen. Jo Otten 1901-1940 – Rob Groenewegen

De biografie Te leven op duizend plaatsen. Jo Otten 1901-1940 van Rob Groenewegen is genomineerd voor de Mr. J. Dutilhprijs 2012.

De Mr. J. Dutilhprijs wordt eens in de twee jaar door het Historisch Genootschap Roterodamum uitgereikt aan de auteur van de beste publicatie over de geschiedenis van Rotterdam. Een van de kanshebbers voor de nieuwste editie van de prijs is het boek Te leven op duizend plaatsen over de Rotterdamse schrijver Jo Otten.

De Rotterdammer Jo Otten zocht tijdens het interbellum erkenning als schrijver, maar moest toezien hoe zijn medestrevers, onder wie de essayist en criticus Menno ter Braak, de dienst uitmaakten. Volgens de uitgever wordt Jo Otten in de biografie neergezet als een “hypersensitieve intellectueel die zichzelf isoleerde van zijn tijdgenoten door zijn emoties te etaleren en zich in woord en gebaar te verzetten tegen de wetmatigheden die hem hinderden in zijn geestelijke bewegingsvrijheid”. Jo Otten werd in 1940 in Den Haag dodelijk getroffen door een Duitse bom.

- advertentie -

Auteur Rob Groenewegen promoveerde in 2011 aan de Universiteit Leiden op de biografie. De handelseditie van het proefschrift verscheen bij uitgeverij In de Knipscheer.

Aan de Mr. J. Dutilhprijs is een geldbedrag van zesduizend euro verbonden. Daarnaast ontvangt de winnende auteur een legpenning. Op 10 oktober wordt bekend welke twee andere boeken genomineerd zijn voor de prijs. De prijsuitreiking vindt plaats op 18 oktober 2012 in het Bibliotheektheater Rotterdam.

Lees op Historiek een fragment uit de biografie van Jo Otten

Jeanne d'Arc op de brandstapel - Hermann Stilke, 1843Bij…
De Vlaamse minister Geert Bourgeois heeft een premie van ruim vijf miljoen…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: