Biografie koning Willem III uitgeroepen tot beste geschiedenisboek 2014

Koning Willem III – Dik van der Meulen

Koning Willem III – Dik van der Meulen

De biografie van Willem III, geschreven door historicus Dik van der Meulen, is de winnaar van de Libris Geschiedenis Prijs 2014. Dat is zondag bekendgemaakt in het radioprogramma OVT. Volgens de jury is het boek meeslepend geschreven en toegankelijk voor een breed publiek.

De Libris Geschiedenis Prijs gaat jaarlijks naar het beste historische boek van dat jaar. Criteria zijn dat het boek een oorspronkelijk onderwerp heeft, prettig leesbaar is geschreven en op gedegen historisch onderzoek stoelt. Aan de prijs is een geldbedrag van 20.000 euro verbonden. De prijs wordt ieder jaar uitgereikt tijdens de Maand van de Geschiedenis.


Juryvoorzitter Heleen Dupuis overhandigde de prijs voor het beste historische boek van 2014 zondag tijdens een live-uitzending van radioprogramma OVT. Dik Vermeulen vertelt in het winnende boek het verhaal koning Willem III, een controversiële monarch die door zijn tegenstanders ook wel ‘koning Gorilla’ genoemd wordt.

De reputatie van koning Willem III was bedroevend. Hij stond bekend als een agressieve man die de grondwet aan zijn laars lapte en zijn leven in ledigheid sleet. Volgens Dik van der Meulen had de koning ook een andere kant. Zo kon hij kon hartelijk zijn en betuigde hij vaak spijt van zijn uitbarstingen. Meer dan mensen denken zou Willem III ook een betrokken koning zijn geweest.

- advertentie -

Volgens de jury verliest Dik van der Meulen in zijn boek nergens de nuance uit het oog. “Koning Willem III blijft een mens”, aldus de juryvoorzitter.

Koninklijk Huisarchief

Naar aanleiding van de viering 200 jaar Koninkrijk verschenen er afgelopen jaar in totaal drie monumentale biografieën over de koningen Willem I, Willem II en Willem III. De auteurs kregen voor hun werk toegang tot de archieven van de drie vorsten in het Koninklijk Huisarchief.

360 graden foto van Meneer de Uil
- advertorial - Topmodellen in Beeld en GeluidObjecten…
Brief van Jon Lennon (RR Auctions)
Brief van Jon Lennon (RR Auctions)Bij een veiling…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: