Biografieprijs gewonnen door Eva Rovers

De winnende biografie

De Biografieprijs van de Stichting Erik Hazelhoff Roelfzema Prijs is dit jaar gewonnen door Eva Rovers met haar boek over kunstverzamelaar Hélene Kröller-Müller (1869-1939). De jury van de prijs heeft dat maandagavond tijdens een bijeenkomst in Amsterdam bekendgemaakt.

De Biografieprijs wordt eens in de twee jaar toegekend aan de beste Nederlandstalige biografie die in één van de twee voorafgaande jaren bij een Nederlandse of Vlaamse uitgeverij is verschenen. De prijs is genoemd naar verzetsstrijder en radiomaker Erik Hazelhoff Roelfzema, de ‘Soldaat van Oranje’. Aan de prijs is een geldbedrag van 15.000 euro verbonden.

Uit in totaal 99 inzendingen stelde de jury – onder voorzitterschap van prof. dr. Lisa Kuitert – eerder dit jaar een longlist van tien titels samen. Begin deze maand werd een shortlist met daarop vijf titels bekendgemaakt.

- advertentie -

De prijs is uiteindelijk dus gewonnen door Eva Rovers. Ze ontving de prijs voor de biografie van Hélene Kröller-Müller: De eeuwigheid verzameld.Rovers deed uitgebreid onderzoek naar het leven en werk van de bekendste kunstverzamelaarster van Nederland. De schrijfster maakte bij haar onderzoek onder meer gebruik van het archief van Sam van Deventer, een vertrouweling van Helene Kröller-Müller.

Eind 2005 werd dit archief overgedragen aan het Kröller-Müller Museum. De zogenaamde ‘kist van Van Deventer’ bevatte onder meer 3400 brieven waarvan het merendeel door Helene zelf geschreven was. Eva Rovers kreeg exclusief toegang tot dit archief.

Op dit moment werkt Rovers aan een de biografie van schrijver en televisiemaker Boudewijn Büch. Het is de bedoeling dat die biografie over ongeveer drie à vier jaar verschijnt bij uitgeverij Atlas.

escher-tekenende-handen

[caption id="attachment_15836" align="alignleft" width="265"]Tekenende Handen - M.C. Escher

Het Rijksmuseum Amsterdam presenteert vanaf…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: