‘Blijf met je rotpoten van onze rotjoden af’ (video)

De Universiteit van Nederland nodigt iedere week een deskundige uit om een college te geven over een bepaald onderwerp. Onlangs was historicus Bart van der Boom te gast. In onderstaand college probeert de historicus antwoord te geven op de vraag wat ‘gewone Nederlanders’ van de Jodenvervolging vonden.

‘Blijf met je rotpoten van onze rotjoden af’ is de bekende leus van de Februaristaking in 1941, het enige massale en openlijke protest tegen de Jodenvervolging in Nederland. Bart van der Boom onderzocht meer dan honderd oude dagboeken van Joden en niet-Joden en bekeek hoe Nederlanders over de Jodenvervolging dachten.

De historicus won in 2012 de Libris Geschiedenis Prijs met zijn boek ‘Wij weten niets van hun lot’. In dit boek staat hij stil bij de vraag of en zo ja wat ´gewone Nederlanders´ tijdens de oorlog wisten over de Holocaust.

Bekijk ook: ‘Was de Holocaust een vooropgezet plan?’
Boek: ‘Wij weten niets van hun lot’

Wat vonden gewone Nederlanders van de Jodenvervolging?

De familie Goebbels in 1942
Rochus Misch, lijfwacht van Adolf Hitler"Misch, natuurlijk bent…
De familie Goebbels in 1942
Bij uitgeverij Just Publishers verscheen onlangs het boek De laatste getuige. Rochus…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: