Bloemlezing uit het Gruuthusehandschrift

Pagina uit het Gruuthusehandschrift

In het Gruuthusemuseum in Brugge is momenteel de tentoonstelling Liefde & Devotie te zien. Hierin staat het zogenaamde Gruuthusehandschrift centraal. Dit handschrift is afkomstig uit de Koninklijke Bibliotheek (KB) in Den Haag. Naar aanleiding van de tentoonstelling is er een bloemlezing uit het handschrift samengesteld. Deze bloemlezing wordt vrijdag 17 mei in de nationale bibliotheek gepresenteerd.

Het Gruuthusehandschrift werd in 2007 verworven door de KB. Het vroeg-vijftiendeeeuwse handschrift wordt beschouwd als een van de belangrijkste bronnen voor de Middelnederlandse letterkunde en voor de cultuurgeschiedenis van de Lage Landen. Het bevat een belangrijke verzameling literaire Nederlandse teksten. Kort na de aanschaf heeft de KB het Gruuthusehandschrift gedigitaliseerd. Het is te bekijken via www.kb.nl/gruuthuse.


Op vrijdag 17 mei wordt bij de KB een bloemlezing uit het Gruuthusehandschrift, samengesteld door Herman Brinkman en Maria van Daalen, gepresenteerd. In de bloemlezing zijn de Middelnederlandse teksten opgenomen, geflankeerd door een moderne vertaling van Maria van Daalen. De KB:

- advertentie -

Natuurlijk ontbreekt het Egidiuslied niet, maar er is zoveel meer. Teksten over jeugd en vriendschap, liefde en lust, maar ook over ouderdom, sterven en rouw. In de achterflap van het boek bevindt zich een cd met zes van de liederen, uitgevoerd door het ensemble Fala Música.

Tijdens de presentatie vertelt Herman Brinkman, die een wetenschappelijke editie van het Gruuthusehandschrift voorbereid, uitvoerig over het bijzondere handschrift en de samenstelling van de bloemlezing. Het ensemble Fala Música zal liederen uit het Gruuthusehandschrift ten gehore brengen en dichteres Maria van Daalen draagt enkele vertalingen voor.

Bezoek voor meer informatie en aanmelding voor de presentatie van de bloemlezing de website van de KB.

Gerelateerde boeken:

Leden van één lichaam
Solidariteit tussen rijk en arm was in de Middeleeuwen, net als tegenwoordig,…
De Denker - Auguste RodinBij Sotheby's in New York

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: