Boek en tentoonstelling over Alexine Tinne

Portret van Alexine Tinne – Afb: Haags Historisch Museum

In het Haags Historisch Museum wordt volgende week een boek gepesenteerd over het leven en werk van de Haagse ontdekkingsreizigster Alexine Tinne. Het museum bereidt daarnaast een tentoonstelling over de Nederlandse reizigster voor.

Alexine Tinne (1835-1869) groeide op in een vooraanstaande Haagse familie. In haar jeugd was zij al zeer geïnteresseerd in land- en volkenkunde. Samen met haar moeder maakte zij reizen naar vrij conventionele bestemmingen. Zo maakten de dames Tinne in 1854 een reis door Scandinavië. De reizen werden echter steeds extravaganter. Op 17 december 1855 zetten zij voet aan wal in de Egyptische havenstad Alexandrië, waarna zij doorreisden naar Cairo en zelfs een tocht over de Nijl hebben gemaakt. De expedities werden ook steeds gevaarlijker; landen als Palestina en Syrië werden het reisdoel.Al tijdens haar reizen werd ze bekend als de eerste westerse vrouw die zich tussen 1862-1865 ver in Centraal Afrika waagde. Ze zou daarna niet meer terugkeren in Den Haag.

- advertentie -

Op 13 oktober wordt in het Haags Historisch Museum het boek The Fateful Journey. The Expedition of Alexine Tinne and Theodor von Heuglin in Sudan (1863-1864) gepresenteerd. In dit boek beschrijft historicus Joost Willink Tinne’s reis door Soedan. Het verslag is aangevuld met nog ongepubliceerde foto’s van en door Tinne gemaakt, een catalogus met tientallen voorwerpen uit haar en Heuglin’s bijzondere collectie Afrikaanse voorwerpen en enkele van haar kledingstukken.

Precies een jaar later wordt in het Haags Historisch Museum een tentoonstelling geopend over de reislustige Haagse. Naast haar ‘Haagse periode’ zal ook haar lange verblijf in Afrika (1862-1869) in deze tentoonstelling de aandacht krijgen. Delen uit haar etnografische verzameling (o.a. van het World Museum in Liverpool) zullen samen met foto’s van Alexine en haar reizen getoond worden. Ook nooit eerder getoonde familieobjecten met bijzondere verhalen krijgen een plek in de tentoonstelling.

nijmegen-bombardement-265

[caption id="attachment_13068" align="alignleft" width="265"]Nijmegen rond 1900

Van ellende in de krotwoningen in de…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: