Boek Maarten van Rossem over einde Romeinse Rijk

Historicus Maarten van Rossem heeft een boek geschreven over het einde van het Romeinse Rijk. Het publieksboek, kortweg getiteld Het einde van het Romeinse Rijk, wordt later deze maand gepresenteerd in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.

Het einde van het Romeinse Rijk gaat over de oorzaken van de neergang van het Romeinse Rijk. Ook wordt gekeken naar parallellen die met het heden zijn te trekken. Regelmatig duiken er immers beschouwingen op waarin de trage, relatieve aftakeling van de Amerikaanse mondiale dominantie wordt vergeleken met de ondergang van Rome.

Historici zoeken al eeuwenlang naar de oorzaken van de implosie van het machtige rijk. In zijn boek (112 pagina’s) staat Maarten van Rossem stil bij de vraag of het enorme rijk aan een disfunctioneel politiek systeem bezweek, of aan interne rot en decadentie. Of misschien wel door ‘barbaren’ die het rijk binnenvielen.

Edward Gibbon

Over het einde van het Romeinse Rijk zijn al veel boeken geschreven. Het bekendste werk is dat van de Britse historicus Edward Gibbon: Verval en ondergang van het Romeinse Rijk. Deze omvangrijke studie verscheen in 1788 en wordt door velen nog altijd beschouwd als hét standaardwerk over de geschiedenis van het Romeinse Rijk.

- advertentie -

Lees hier de bespreking: Van Rossems Romeinse Rijk

Boek: Het einde van het Romeinse Rijk – Maarten van Rossem
Meer artikelen over het Romeinse Rijk

Willem van Oranje
Er zijn plannen om in Dordrecht een standbeeld te plaatsen van Willem…
Medaille met Romulus en Remus uit Velsen (Huis van Hilde)
Romulus en Remus: een medaille met een van de klassiekst denkbare voorstellingen.…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: