Boek over het bombardement op Zutphen

Zutphen – De Verdwenen Stad

Bij uitgeverij Walburg Pers verschijnt half oktober een boek over het bombardement op Zutphen van 14 oktober 1944.

Zaterdag 14 oktober 1944 is een zwarte bladzijde in de geschiedenis van de stad Zutphen. Op die dag verschenen rond vier uur ’s middags plotseling drie geallieerde squadrons bommenwerpers boven de stad. Tien minuten later was het stadje aan de IJssel veranderd in een rampgebied.

De geallieerde vliegeniers hadden

- advertentie -de opdracht hun bommen te laten vallen boven de IJsselbrug. Er kwamen echter ook bommen op de nabijgelegen stadswijk terecht. De misser kostte het leven aan bijna honderd mensen en een veelvoud daarvan raakte gewond. Huizen
en straten in de wijde omtrek lagen volledig in puin.

Tijdens de herdenking van het bombardement zal op 14 oktober het boek Zutphen – De Verdwenen Stad gepresenteerd worden. In dit door journalist en historicus Niek Megens geschreven boek wordt uitvoerig geschreven over het bombardement zelf, maar ook de periode ervoor en erna komt uitgebreid aan bod. Het bombardement bleek namelijk een kantelmoment te zijn in de geschiedenis van de Hanzestad.

Na de bevrijding besloot het stadsbestuur tot complete herinrichting van het rampgebied. Oude gevels en straten verdwenen. Het station en verschillende gehavende gebouwen, zoals het Oude en Nieuwe Gasthuis, werden gesloopt. Sindsdien wordt de noordwestelijke binnenstad gedomineerd door sobere wederopbouwarchitectuur.

Zutphen – De Verdwenen Stad wordt uitgegeven door Walburg Pers in samenwerking met Stichting De Verdwenen Stad en Dagblad de Stentor.

Bos Hooghalen - Foto: Peter HeelingBij Kamp Westerbork wordt…
Monument in JedwabneEen oorlogsmonument in het Poolse Jedwabne is…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: