Boek over opgeheven Zoölogisch Museum Amsterdam

Alcoholpreparaten. Links drie potten met verschillende soorten koraal van de Sibogaexpeditie (1899-1900), daarnaast gorgelpijp en zeeveer (tweede helft 19de eeuw) – Foto: Ella Snoep

Het Zoölogisch Museum Amsterdam (ZMA) sloot vorig jaar de deuren. De collectie van het museum, die onder meer duizenden potten met dieren op sterk water bevatte, verhuisde naar het Natuurhistorisch Museum in Leiden. Journaliste en kunsthistorica Ella Reitsma heeft een boek gemaakt over de geschiedenis van het opgeheven museum: Duizend en meer verhalen op sterk water.

Het ZMA had een bijzondere collectie bestaande uit honderdduizenden potten met dieren op sterk water, miljoenen vliegen, vlinders en kevers op spelden en duizenden laden vol schelpen. Een van de meest bijzondere objecten in de collectie was een ijsbeer, die werd geschoten tijdens de Willem Barentsz-expeditie van 1884.


- advertentie -

IJsbeer geschoten tijdens de Nederlandse Noordpool Expeditie van 1884 – Foto: Ella Snoep

Journaliste en kunsthistorica Ella Reitsma deed jarenlang onderzoek naar de geschiedenis van het museum en schreef er een boek over. In Duizend en meer verhalen op sterk water vertelt ze onder meer over de oprichting van het museum, het ontstaan van de wetenschappelijke collectie en de verschillende directeuren en wetenschappers die in de loop der tijd bij het museum werkten.

Daarnaast beschrijft ze belangrijke expedities van het museum, zoals de Siboga-expeditie en ze staat stil bij de topstukken uit de museumcollectie. In totaal worden in het boek zo´n honderd topstukken behandeld.

Duizend en meer verhalen op sterk water wordt dinsdag 2 oktober gepresenteerd bij de afdeling Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam dat naar aanleiding van de presentatie ook een mini-symposium heeft georganiseerd. Auteur Ella Reitsma is twee dagen later (donderdag 4 oktober) een uur lang te gast bij het NTR-programma Kunststof op Radio 1.

Objecten uit de collectie van het Zoölogisch Museum Amsterdam:

Vitrinekast van onbekende herkomst met bewerk te nautilusschelpen, eind 19de eeuw – Foto: Ella Snoep

Zangcicade – Foto: Ella Snoep

Lade met schalebijters(Carabus ignimetallus antaeus) uit China – Foto: Ella Snoep

Invisible rail (Habroptila wallacii) uit de Molukken naast opengeslagen tijdschrift met artikel over- en aquarel naar het leven van deze ral die niet kan vliegen, moeilijk is te vangen en genoemd is naar de beroemde Wallace – Foto: Ella Snoep

Zoölogisch museum verhuist naar Leiden (juni 2011)

sitestat

boudin-dordrecht-gr
De Maas bij Dordrecht’ van Eugène Louis Boudin uit…
[caption id="attachment_2765" align="alignleft" width="290"]Canon van NederlandHet Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem gaat samen…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: